Stižu nam skuplji telefoni, grafike i procesori - BIGportal.ba
Mobilni svijet Tehnologija

Stižu nam skuplji telefoni, grafike i procesori

Nova, 3 nm generacija TSMC čipova i sve ostale ispod 10 nm će imati osjetno više cijene, a kako to obično biva, razliku će platiti krajnji kupci kroz uređaje, piše Digitimes.

Nvidia je već najavila da će cene čipova porasti u narednom periodu, što je razlog porasta cena grafičkih kartica. Cene poluprovodničkih vafera su skočile u poslednjih nekoliko godina, pre svega zbog kompleksnosti proizvodnog procesa i činjenice da TSMC dominira tržištem čipova. Sa nemogućnošću Samsunga kao glavnog konkurenta da drži korak sa tajvanskim proizvođačem, posebno u 3 nm proizvodnom procesu, situacija ne deluje dobro za krajnje korisnike, jer se proizvođači utrkuju da stanu u red kod TSMC. Samsung, prema nepotvrđenim informacijama planira da dostigne prinos od 70% po vaferu do aprila 2023. godine, što nije ni blizu rezultata koje ima TSMC, dok je Intel i dalje daleko iza oba proizvođača.

Fab16outc001_7266_B5Sq_0.jpg

Ovo znači da TSMC može da diktira cene, kao i da će proizvodi visoke klase naredne godine biti osetno skuplji.

Poređenja radi, 2018. godine ste mogli da kupite 7 nm poluprovodničke vafere za 10.000 dolara po komadu, dok će TSMC 3 nm vaferi koštati 20.000 dolara, dok će specijalna efikasna N3E verzija biti još skuplja. Sa druge strane, više cena i ograničeni kapacitet bi mogli da nateraju proizvođače da još jednu ili dve generacije ostanu na 5 nm.

Benchmark.

Danas objavljeno

Nastavak The Last of Us igre je moguć? Uncharted je završena priča

Zeljka

Kako da bezbjedno koristimo Google Chrome

Zeljka

Zapoleslenici Twittera mogu koristiti “GodMode” da tvitaju s bilo kojeg profila

Zeljka

Ostavite komentar