Stižu Erdoganu na noge i donose spisak zahteva - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Stižu Erdoganu na noge i donose spisak zahteva

Predsednici evropskih institucija danas će predsedniku predstaviti uslove EU za postepeno obnavljanje ekonomskih odnosa i razgovaraće o podršci izbeglicama.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel putuju u Tursku sa “mapom puta”, koja sadrži odluke lidera EU sa samita održanog 26. marta.

Razgovori u Ankari predstavljaće “veoma politički trenutak” ali neće biti reči o pregovaranju, rekli su diplomatski izvori u Briselu.

Lideri EU, koji o Turskoj treba da raspravljaju u junu, odobrili su na nedavnom samitu “postepeni i uslovni pristup jačanju saradnje u brojnim oblastima od zajedničkog interesa”.

EU je spremna da pokrene modernizaciju carinske unije, nastavi dijalog na visokom nivou i da pregovara o viznim olakšicama za turske državljane.

U nedostatku napretka, izveštaj šefa evropske diplomatije Žozepa Borela navodi nekoliko opcija, uključujući sankcije za turistički sektor Turske.

Turska je kritikovala zaključke samita EU, istovremeno obećavajući da će odgovoriti “pozitivnim koracima” na moguć gest Unije.

Danas objavljeno

Prekršajni nalog zbog kršenja mjera: Ocu Mladena Ilića kazna od 500 KM nakon organizovanja proslave sa muzikom uživo

M.

Danas odluka o novim mjerama u FBiH

M.

Dva slabija zemljotresa u Hrvatskoj

M.

Ostavite komentar