27. Augusta 2022.

Stiže zabrana dizelaša i benzinaca

Big Portal

CARB (California Air Resources bord) će tom odlukom potvrditi ranije najave kojima se Kalifornija izdvaja kao predvodnik u SAD-u kad je u pitanju elektrifikacija voznog parka, a time i smanjenje emisije gasova.

Prema ovoj odluci će se od 2035. godine zabraniti prodaja novih automobila pogonjenih bilo benzinskim ili dizelskim gorivima. Uzevši u obzir prosečni vek trajanja automobila od 15 godina, očekuje se da će kalifornijski potevi do 2050. godine biti očišćeni od benzinaca i dizelaša. Do tada će biti izbrisane i gotove sve benzinske stanice, koje će ustupiti mesto EV-punjačima i punionicama vodonika, navodi Index.hr.

Prema ovom zakonu, koji uzima u obzir aktuelni udeo od 12 posto električnih automobila, uvodi se i zahtev da do 2026. godine udeo električnih automobila u prodaji bude 35 posto, a do 2030. čak 68 posto.

Ovom odlukom Kalifornija staje uz bok evropskim državama koje zabranu uvode već od 2030. godine. Američki mediji naglašavaju da će ovom odlukom snažno profitirati Tesla, ali i niz proizvođača električnih automobila koji su prisutni u Kaliforniji. Nove informacije govore da je još jedanaest država iskazalo interes za uvođenjem zabrane prodaje novih automobila na fosilna goriva.

B92.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare