7. Augusta 2021.

Stiže tužba protiv “Golijata”: “Odgovoran je za svu štetu koju su pretrpeli oglašivači”

Big Portal

Ovog puta tužbu su podigle dve kompanije iz Masačusetsa tvrdeći da je Gugl sklopio sporazum s Fejsbukom koji društvenoj mreži daje prednost na virtuelnim aukcijama u određivanju čiji se oglasi gde pojavljuju.

Dogovor je omogućio Guglu da zadrži dominantnu poziciju u digitalnom oglašavanju i ograničava prihod za onlajn izdavače, otkriva Blumberg, prensoi Jutarnji list.

Fejsbuk je 2018. sklopio dogovor s Guglom u sklopu kog je pristao da ograniči program u zamenu za povlašćeni tretman u Guglovom oglašavanju, tvrde tužioci.

“Kada je Guglova tržišna moć bila ugrožena, odlučio je da uguši inovacije i konkurenciju sporazumom s Fejsbukom”, tvrde kompanije i dodaju: “Njihov sporazum ograničio je inovacije nadmetanja u zaglavlju u njihovu korist i direktno ometao tržišnu konkurentnost”.

Gugl je odgovoran za svu štetu koju su pretrpeli oglašivači, navodi se u tužbi.

Ovo nije prvi put da se propituje sporan sporazum. Njujork tajms (NYT) je početkom godine dobio uvid u tužbu, koju je u decembru podnelo 10 državnih advokata, u kojoj optužuju Gugl za zloupotrebu monopola u onlajn oglašavanju.

Gugl i Fejsbuk tada su rekli su da su takvi poslovi uobičajeni u industriji digitalnog oglašavanja i da ne ometaju konkurenciju.

Džuli Taralo Mekaliste (Julie Tarallo McAlister), portparolka Gugla, rekla je NYT-u da tužba “pogrešno predstavlja ovaj ugovor, kao što čini i s mnogim drugim aspektima poslovanja u oglasnoj tehnologiji”.

Evropska komisija u junu je pokrenula istragu kako bi utvrdila krši li Gugl uslugama internet oglašavanja propise o tržišnoj konkurenciji u Evropskoj uniji.

Zastupnici Evropskog parlamenta u junu su održali raspravu o evropskom digitalnom paketu kojim EU želi da reguliše tehnološke divove.

Izvestilac Andreas Švab (Andreas Schwab) iz EPP-a smatra da bi EU trebalo da se usredsredi na kompanije s tržišnom kapitalizacijom od najmanje 100 milijardi evra, u odnosu na 65 milijardi evra koje je utvrdila Evropska komisija u decembru kada je predstavljala uredbu.

Švab je takođe predložio Briselu pooštravanje definicije gejtkipera (gatekeepers) kako bi se osiguralo da je zakon usmeren na one platforme koje neupitno igraju ulogu gejtkipera zbog svoje veličine, a to su Gugl, Amazon, Fejsbuk, Epl i Majkrosoft, potencijalno i Alibaba.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare