Stiže "specijalni" Amerikanac, prijete nam sankcije? - BIGportal.ba
Region Vijesti

Stiže “specijalni” Amerikanac, prijete nam sankcije?

U Beograd u petak dolazi Tomas Zarzecki, koji rukovodi Radnom grupom 231 američkog Stejt departmenta, pišu “Večernje novosti”.

Prema pisanju tog lista, ta grupa zadužena je za primenu sankcija prema ruskom bezbednosnom sektoru i onima koji sa njim sarađuju.

Poseta Zarzeckog, navodi list, zakazana je odmah nakon što je u Srbiji objavljeno da smo kupili ruski PVO sistem “pancir”.

Propis, za čije je sprovođenje on zadužen, zvanično se zove Zakon o suprotstavljanju američkim protivnicima putem sankcija i predviđa moguće kažnjavanje bilo kog pojedinca, firme ili države, za koje se utvrdi da su se svesno upustili u “značajnu razmenu” sa vojnim i obaveštajnoim sektorom Ruske Federacije.

Ovaj dokument sadrži i liste firmi iz oblasti ruske namenske industrije sa kojima je, prema američkim propisima, zabranjeno sarađivati. Među “zabranjenim” firmama je i nekoliko preduzeća sa kojima je Srbija saradjivala ili od njih nabavkljala vojnu opremu, piše list.

Tu su, između ostalih, biro KBP koji je dizajnirao “pancir” i proizvođač aviona “MiG”, kao i javno preduzeće ROE, preko koga se obavja sva prodaja ruskog naoružanja i vojne opreme.

Na “crnoj listi” je i kompanija “Ruski helikopter”, pod kojom radi i čuveni zavod u Kazanju koji proizvodi helikoptere Mi-17, koje smo kupili, i Mi-35 (ubica tenkova), koje je naša zemlja naručila, navode Novosti.

Danas objavljeno

Upozorenje za EU: Hitno; “Ljudi, urazumite se”

Vanja A

Vučić o ulasku Srbije u EU: “Zavisi”

Vanja A

“Ovde žive dobri ljudi”

Vanja A

Ostavite komentar