Stiže novi USB standard? - BIGportal.ba
Hardware i software Tehnologija

Stiže novi USB standard?

Na polju USB konekcije i generalnog prenosa podataka konstatno dolazi do promena u vidu poboljšanja i povećanja brzine konekcije, a izgleda da taj napredak ide toliko brzo da nema mnogo vremena da se razmišlja o terminologiji.

Najnoviji USB standard će nositi naziv USB 3.2 i njegova najjača strana je to da će nositi duplo veću brzinu prenosa podataka nego prethodnici, pre svega mislimo na 3.1.

Do konfuzije dolazi zbog toga što novi standard nije jedna generacija već tri, koje nose dva različita naziva. Prvo imamo USB 3.2 prve generacije sa brzinom od 5Gbps, koja ve postoji kod USB 3.0 i 3.1 standarda, zatim drugu generaciju sa 10Gbps protoka, isto kao i USB 3.1 druge generacije.

Na kraju sa revolucionarnim protokom od 20Gbps imamo USB 3.2 2×2 generacije.

Naravno tu su i alternativni nazivi za sve ove tri nove generacije – SuperSpeed Plus, Enhanced SuperSpeed i SuperSpeed+, prenosi Play.

Kako bismo izbegli dalju konfuziju najbitnije je reći da pravo poboljšanje u vidu duple brzine protoka donosi ta 2×2 generacija novog standarda, ali i da je reč o teoretskih 20Gbps, dok je u praksi to drugačije.

Izvor:play.co.rs

Danas objavljeno

Održano takmičenje u hakovanju – Windows 10 najviše puta hakovan

Vanja A

Intel Core i9-12900K overklokovan do 5.2GHz na svim jezgrima za performanse

Vanja A

Corsair donosi Elite LCD seriju AIO kulera

Vanja A

Ostavite komentar