11. Oktobra 2019.

Stiže nam roman iz pera Quentina Tarantina

Big Portal

Quentin Tarantino uskoro se povlači iz filma (možda), ali to ne znači da se odriče umjetnosti. Redatelj je u prošlosti rekao da bi se mogao baviti pisanjem, čak i da je Once Upon a Time… in Hollywood prvobitno počeo kao roman, a tek kasnije postao drama. U intervjuu s Martinom Scorseseom Tarantino otkriva da je trenutno usred pisanja knjige o temi koja mu je draga: filmovima. U Tarantinovom romanu veteran Drugog svjetskog rata odrasta u čovjeka koji prezire ”smeće” koje izbacuje Hollywood, ali njegovo zanimanje za kino ponovno rasplamsava čudesni svijet stranih filmova.

https://www.instagram.com/p/BrDqOK6AaGa/?utm_source=ig_embed

Quentin Tarantino i Martin Scorsese stvorili su najbolje filmove godine prema kritičarskim mišljenjima pa ima smisla da se dvojac našao na čašici razgovora preštampanoj u DGA Quarterly. Riječ je o pregršt tema, no Tarantino i Scorsese većinom su razgovarali o karijeri i filmovima uopšteno. Tokom razgovora Tarantino daje smjernice o romanu koji piše.

https://www.instagram.com/p/ByQOUVViL4U/?utm_source=ig_embed

”Trenutno radim na knjizi”, kaže. “I imam lika koji je bio u Drugom svjetskom ratu i tamo je vidio puno krvoprolića. I sada se vratio kući i 50-te su i više ne uživa u filmovima. Smatra ih djetinjastima nakon svega što je prošao. No, on poznaje samo holivudske filmove. I onda čuje za ove strane filmove Kurosawe i Fellinija … I shvaća: ‘Pa, možda bih u njima mogao naći nešto više od ove lažne holivudske gluposti.’ Znači, privlače ga. Neki su mu se svidjeli, a neki ne. Neke ne razumije, ali zna da nešto vidi.”

https://www.instagram.com/p/B3dI_meBQdv/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=dlfix

Premisa se čini prilično zanimljivom, a takođe bi bilo odlično vidjeti kako se Tarantinove misli, osim u dramu, prevode u prozu. Izmučeni lik veterana Drugog svjetskog rata također zvuči vrlo slično Cliffu Boothu (Brad Pitt), a i samu ratnu temu obradio je u Inglorious Basterds, znanja mu stoga ne nedostaje. Tarantino nastavlja da je istražujući za knjigu “gledao filmove o kojima je oduvijek slušao, ali iz perspektive njegovog lika razmišljajući kako on to uzima i kako na to gleda.”

https://www.instagram.com/p/BtD5_BKhzet/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=dlfix

Tarantino je tip umjetnika za kojeg se čini da uvijek radi na nečemu, a kao rezultat toga neki se njegovi projekti najavljuju, ali nikada ne ugledaju svjetlo dana. Imajući to u vidu, uvijek postoji šansa da ovaj roman ne dočekamo. No, nadajmo se da će se u ne tako dalekoj budućnosti naći na policama jer zvuči kao da bismo u suprotnom propustili jedan odličan bestseler.

Elle.hr

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare