6. Februara 2022.

Stiže modernizovani ruski bombarder: Prva letjelica na svijetu sa raketama za lansiranje unazad

Big Portal

To je rekao izvor iz avionske industrije za RIA “Novosti”.

Prvi strateški bombarder – nosač raketa Tu-160M, napravljen od nule, debitovao je 13. januara ove godine, a let je trajao oko 30 minuta, prenosi Sputnjik.

Novi avion dobio je modernizovane motore, avioniku, kao i nove sisteme za kontrolu naoružanja.

“Na prvom nanovo proizvedenom Tu-160M instaliran je radar za osmatranje unazad koji će omogućiti letelici da za samoodbranu od raketa ‘vazduh-vazduh’, ‘zemlja-vazduh’ i lovaca upotrebi rakete sa takozvanim lansiranjem unazad. U skladu sa oznakama cilja repnog radara bombardera, takve rakete klase ‘vazduh-vazduh’ pogađaće mete u zadnjoj polusferi, odnosno one koje se nalaze ‘iza leđa’ letelice”, rekao je sagovornik agencije.

Takođe se dodaje da je “upotreba radara za osmatranje unazad na teškim bombarderima najsvrsishodnija, jer su to letelice sa ograničenom sposobnošću manevrisanja koje možda neće uspeti da se na vreme okrenu nosom prema protivniku”.

Na osnovnoj verziji Tu-160 ne postoji repni radar.

Sagovornik je precizirao da rakete obratnog starta mogu da gađaju mete i u prednjoj polusferi.

Kako je danas saopštio ministar industrije i trgovine Rusije Denis Manturov, modernizovani bombarder Tu-160M biće predat Ministarstvu odbrane Rusije do kraja drugog kvartala nakon čega će početi državna testiranja letelice.

Program proizvodnje aviona Tu-160 u modernizovanom obliku Tu-160M pokrenut je odlukom predsednika Rusije Vladimira Putina. Avione Tu-160M proizvodi Kazanjska fabrika aviona (filijala fabrike “Tupoljev”).

Izvor: B92

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare