Stiže i električna Škoda Octavia - BIGportal.ba
Auto-moto Noviteti

Stiže i električna Škoda Octavia

Iz Škode su još prošle godine najavili da će nakon Enyaqa prikazati još tri nova električna vozila, i to pre kraja ove decenije.

Jedan od novih modela će biti serijska verzija koncepta Vision 7S EV, a drugi je manji automobil koji je najavljen početkom maja ove godine. Treći električni novitet je po svemi sudeći električna Octavia za 2025. godinu.

Po pisanju britanskog Autocara, Škoda je počela razvojni rad na potpuno električnoj verziji popularnog kompaktnog automobila srednje veličine. Octavia EV će po tim izvorima preskočiti MEB platformu Volkswagen grupe koju koristi Enyaq i usvojiti novu SSP platformu. Navodi se da koristi tehnološki napredniju bateriju u poređenju sa paketom od 89 kWh koncepta Vision 7S, za koji Škoda kaže da je dovoljan za 600 kilometara vožnje.

Očekuje se da će standardna Octavia EV imati dva elektromotora montirana napred – po jedan za svaki točak – dok bi sportska RS varijanta trebalo da dobije i dva pozadi, što bi omogućilo pogon na sva četiri točka.

Octavia EV neće značiti kraj za TSI i TDI modele, jer Autocar veruje da Škoda planira da zadrži model sa konvencionalnim pogonom u ponudi. Međutim, biće prinuđena da odustane od motora sa unutrašnjim sagorevanjem 2035. godine, kada će u Evropskoj uniji stupiti na snagu zabrana prodaje takvih automobila.

Priredio: Ivan Mitić – Autoblog.rs

Danas objavljeno

Prvi solarni automobil na svijetu kreće u proizvodnju

Vanja A

Polimerizacija farova – šta je to i koliko košta?

Vanja A

Specijalni Porsche 911 započinje svoje istraživačko putovanje

Vanja A

Ostavite komentar