Jedinjenja u belom luku poboljšavaju crevne bakterije i pamćenje.
Beli luk je cenjen od davnina, on je koristan za srce, odličan u borbi protiv infekcija i raka.
Studija koja je predstavljena na godišnjem sastanku Američkog fiziološkog društva 2019. godine, potvrđuje status belog luka kao superhrane, a takođe podržava njegova moćna lekovita svojstva koja su cenjena od davnina.
- Naši rezultati pokazuju da konzumiranje hrane sa belim lukom koji sadrži alil sulfid može da održi zdravlje mikroorganizama creva i poboljša kognutivne funkcije kod starijih ljudi,” rekao je autor studije.
Odnos između crevnih bakterija i zdravlja nervnog sistema poznat je već duže vreme. Na primer, kod osoba sa demencijom, sastav crevne mikroflore se razlikuje od zdravih pacijenata.
Studija je koristila svež beli luk, a zatim i stariji beli luk kako bi ispitali jedinjenja koja nastaju trulenjem luka u organizmu.
Tada je otkriveno da ta jedinjenja, nastala razgradnjom belog luka u organizmu mogu da zaštite mozak na nekoliko načina:
- Štite od neurodegerativnih bolesti;
- Sprečavaju povrede mozga posle ishemije;
- Štite nervne ćelije od apoptoze;
- Sprečavaju oksidativnu ćelijsku smrt uzrokovanu β – amiloidom.
- Pored toga lečenje ovim jedinjenjem belog luka (AGE – Aged Garlic Extract) sprečava se degeneracija prednjeg režnja mozga, poboljšava se učenje, čuva pamćenje, ali i povećava životni vek,” kažu stručnjaci.
Vođe ove studije tvrde da AGE-om se može lečiti Alchajmerova bolest.