Stiglo vrijeme božićnih bonusa: U Njemačkoj nekima i 5.650 evra - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Stiglo vrijeme božićnih bonusa: U Njemačkoj nekima i 5.650 evra

Kraj godine tradicionalno obeležava i božićni bonus, a na taj dodatak plati mnogi već odavno računaju. Kakva je situacija u Nemačkoj?

To je otkrio njihov Savezni zavod za statistiku.

Pravo na odgovarajuću posebnu isplatu na kraju godine imalo bi 87,2 odsto svih zaposlenih po temeljnom kolektivnom ugovoru. Isplata u proseku iznosi 2.677 evra, što je povećanje od 1,9 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Na zapadu je prosečan božićni bonus od 2.695 evra veća za oko 5,5 odsto nego na istoku, gde se isplaćuje 2.554 evra, piše Fenix-magazin, a prenosi Večernji list. Na istoku Nemačke pravo na isplatu božićnog bonusa ima nešto više zaposlenih po kolektivnom ugovoru (88 odsto) nego na zapadu (87 odsto).

Ključan faktor visine bonusa u velikoj meri zavisi od industrije u kojoj osoba radi.

Kao što je i logično, pokazalo se da je isplata božićnog bonusa vrlo različita u pojedinim sektorima te će “natprosečan božićni bonus” biti isplaćen 2021. u sektoru industrije koksa i prerade mineralnog ulja. Zaposleni u tom sektoru u skladu sa kolektivnim ugovorima primaju božićni bonus u proseku 5.651 evro.

Kolektivno ugovoreni božićni bonus u području “proizvodnje hemijskih proizvoda” takođe je “natprosečnih” 5.369 evra kao i u sektoru “snabdevanja energijom” gde će zaposleni dobiti 5.171 evro.

“U oba sektora, sa 98,8 odsto odnosno 98 odsto, gotovo svi zaposleni u kolektivnim pregovorima imaju pravo na božićni bonus”, nastavlja se u izveštaju.

Bonus je “blizu proseka” u sektorima proizvodnje odeće (2.676 evra) i proizvodnje hrane i hrane za životinje (2.519 evra).

“U tim područjima 100 odsto ili 82,4 odsto svih zaposlenih po kolektivnim ugovorima prima božićni bonus”, navode iz Zavoda.

Najniži bonus biće isplaćen zaposlenima u sektoru raspoređivanja i zakupa radnika. Tu će se u proseku isplatiti 301 evro, a pravo na to ima 99 odsto zaposlenih.

Zaposleni u ugostiteljstvu dobiće u proseku bonus u iznosu od 861 evra, a tamo pravo na nju ima 92,4 odsto zaposlenih.

Danas objavljeno

Fotografije morskog svijeta koje će ti oduzeti dah

Vanja A

Djeca preminulog repera nosiće njegov pepeo u ogrlicama

Vanja A

10 najspektakularnijih drevnih pećina na svijetu

Vanja A

Ostavite komentar