Stiglo upozorenje od vatrogasaca: Nikako ih ne stavljajte u mikrotalasnu - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Stiglo upozorenje od vatrogasaca: Nikako ih ne stavljajte u mikrotalasnu

Nekim stvarima poput jaja, stiropora ili gumene lutke nije mesto u mikrotalasnoj, a tom spisku, zahvaljujući pandemiji koronavirusa, vatrogasci su dodali i maske za lice.

Vatrogasne službe suočile su se s brojnim požarima nakon tvrdnji na društvenim mrežama da se zaštitne maske mogu dezinfikovati u mikrotalasnoj.

Sa sve snažnijim preporukama zdravstvenih službi i vlasti širom sveta za nošenje maski, ljudi tragaju za što jednostavnijim načinom njihovog čišćenja poput mikrotalasne pećnice.

“To predstavlja veliki rizik za izbijanje požara”, upozorava vatrogasna služba savezne države Virdžinije na Tviteru. “Molimo vas, nemojte stavljati maske u mikrotalasnu, čak ni na kratko vreme”.

Vatrogasci u Masačusetsu objavili su fotografiju izgorele kuhinje upozoravajući ljude na “zabrinjavajući trend stavljanja maski u mikrotalasne pećnice u nastojanju da se na njima ubiju virusi”.

Problem je, između ostalog, to što neke maske imaju metalnu žicu kojom se ona oblikuje preko nosa da bi bolje prianjala.

Nemačke vatrogasne službe upozoravaju da taj metal može da zaiskri u mikrotalasnoj pećnici i da zapali i masku i mikrotalasnu i – kuću.

Zdravstveni stručnjaci preporučuju čišćenje maski pranjem na 60 stepeni jakim praškom za veš, bilo ručno, bilo u veš-mašini, te potom peglanjem.

Danas objavljeno

Lejdi Gaga pokušala neprimjetno da uđe na svoj koncert: Na stajlingu bi joj “pozavidjeli” i junaci Matriksa

V.R.

10 nevjerovatnih činjenica o Estoniji

V.R.

Alpski glečeri nestaju – niko ne zna šta se “krije” ispod njih

V.R.

Ostavite komentar