Stigao žestok odgovor Kine: Izmišljaju - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Stigao žestok odgovor Kine: Izmišljaju

SAD potenciraju pitanje “kineske pretnje” da bi to iskoristile kao izgovor za izgradnju svog nuklearnog arsenala i održavanje vojne hegemonije.

To je u sredu izjavio portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Džao Liđijan.

Američko ministarstvo odbrane objavilo je u utorak Izveštaj o vojnoj moc´i Kine za 2022. godinu, u kojem se navodi da bi Peking mogao da ubrza tempo modernizacije svojih nuklearnih snaga u narednoj deceniji i da proizvede oko 1.500 nuklearnih bojevih glava do 2035. godine.

“Sjedinjene Države su poslednjih godina više puta naduvavale različite verzije kineske teorije pretnje kako bi pronašle izgovor da prošire sopstveni nuklearni arsenal i zadrže vojnu hegemoniju, što je uobičajena praksa SAD”, rekao je Džao na brifingu za novinare.

Međunarodna zajednica može jasno da vidi da je kineska nuklearna politika uvek bila jasna i dosledna, dodao je portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova.

“Peking se striktno pridržava strategije nuklearne odbrane i politike neupotrebe nuklearnog oružja prvo, zadržava značajnu uzdržanost u razvoju nuklearnih snaga i uvek održava svoje nuklearne snage na minimalnom nivou neophodnom za osiguranje nacionalne bezbednosti”, rekao je Džao.

Osim toga, on je podsetio da Peking nikada nije učestvovao u trci u naoružanju ni u kom obliku.

U oktobru su Sjedinjene Države objavile svoju Strategiju nacionalne bezbednosti za 2022. koja je označila Kinu kao “najvažniji geopolitički izazov”. U dokumentu je Peking označen kao jedini konkurent sa namerom da preoblikuje međunarodni poredak i moc´, uključujuc´i vojnu i ekonomsku, da to učini.

Danas objavljeno

Zbog snijega i vjetra otežan saobraćaj: Vozila zaglavljena na putu prema Jahorini

M.

Kancelarija za KiM pomaže napadnutom Bobanu Đuziću

M.

“Vašington se neće izvući kao što je bilo sa Jugoslavijom”

M.

Ostavite komentar