3. Aprila 2021.

Stigao odgovor Komšiću

Big Portal

Pozivaju i da rade na evropskom putu i da se suzdrže od optužbi i spekulacija.

“Pozivamo sve političke aktere da se suzdrže od spekulacija i stvaranja nepotrebnih tenzija i da umesto toga usmere svoju pažnju na rad i konstruktivan dijalog koji su potrebni za pomeranje BiH na odabranom putu u EU”, navodi se u poruci ambašadora Kvinte i EU.

Političari u BiH se pozivaju da u 2021. gdoini rade na rešavanju 14 prioriteta koje je identifikovala Evropska komisija kako bi zemlja mogla da dobije status kandidata za članstvo u EU.

“Transparentnost i inkluzivnost presudni su za sveobuhvatni uspeh, ali česti pokušaji lažnog predstavljanja ili narušavanja uloge i namere nekih međunarodnih aktera u Bosni i Hercegovini, uključujući EU i Sjedinjene Države, kontraproduktivni su za važne reformske procese neophodne za povećanje demokratskog učešća, jačanje vladavina zakona, podstaknu ekonomsku konkurentnost i oporavak i vrate poverenje građana”, zaključuju predstavnici Kvinte i EU u BiH.

Ovo saopštenje tumači se kao odgovor na pismo hrvatskog člana Predsedništva BiH, Željka Komiića, upućeno Briselu, a povodom zahteva Zagreba da se na sledećem sastanku Saveta EU, u okviru debate o Zapadnom Balkanu posebno razgovara o situaciji u BiH.

Komšić u svom pismu, na pet stanica, analizira situaciju u BiH, pri čemu se fokusira na ruski uticaj, mešanje Hrvatske i Srbije u unutrašnja pitanja BiH, kao i na spregu HDZ i SNSDa, ali i kritike na račun ponašanja EU u BiH.

TANJUG

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare