Stigao je novi Yaris - BIGportal.ba
Auto-moto Noviteti

Stigao je novi Yaris

Toyota je predstavila novi Yaris koji stiže na potpuno novoj platformi, sa novim enterijerom i pogonskim jedinicama.

Japanski gigant je značajno investirao u svog gradskog mališana, koji je najprodavaniji Toyotin model u Evropi.

Četvrta generacija je dizajnirana u Evropi, sa fokusom na kupce na “Starom kontinentu”, a nastaviće da se proizvodi u pogonu u francuskom Valensijenu.

Ipak, prvi put će Toyota koristiti ime Yaris globalno, kao sa Corollom.

Dizajnerski novi Yaris je “stisnutiji” i “agilniji” od prethodnika bez MPV linijaa i 20 kilograma lakši.

Nova GA-B platforma je smanjila visinu krovna za čak 40mm, ali Toyota tvrdi da nije značajno uticalo na gubitak prostora za glavu.

Yaris je 50mm širi, sa 60mm širim tragom, dok je međuosovinsko rastojanje povećano za 50mm što se odrazilo na putnički prostor.

Ipak, novi Yaris je duži od prethodnika za samo 5 milimetara, što znači da je i dalje ispod 4 metra dužine uz unapređeno gradsko manevrisanje.

Toyota tvrdi da je kabina napravljena na principu “ruke na volanu, pogled na putu”, sa minimalističkom kontrolnom tablom u “binokularnom” stilu i multimedijalnim ekranom pozicioniranim u liniji vozačevih očiju.

Pozicija sedanje vozača je poboljšana, sa 3,6cm nižom tačkom kuka u odnosu na prethodnu generaciju i prostranijim sedištem, podesivim volanom i manje upsravnom pozicijom sedenja.

Yaris stiže sa tri benzinske pogonske jedinice, sve tri trocilindarske. U osnovi je 1,0-litarski agregat sa petostepenim manuelnim menjačem.

Veći 1,5-litarski dolazi sa šestostepenim manuelnim ili CVT automatskim manječem, a tu je i hibridna jedinica.

U osnovi je takođe 1,5-litarski agregat sa 80 KS i 140 Nm uz litijum-jonsku bateriju sa vazdušnim hlađenjem 27% lakšu za 15% efikasniji pogon.

B92

Danas objavljeno

Porsche 911 Turbo Safari

Vanja A

Kako brzo ukloniti snijeg i led s vjetrobranskog stakla?

Vanja A

Zašto Ilon Mask mrzi tehnologiju vodonika?

Vanja A

Ostavite komentar