Stigao je dugo čekani BMW 3.0 CSL: Batmobile za 21. stoljeće - BIGportal.ba
Auto-moto Noviteti

Stigao je dugo čekani BMW 3.0 CSL: Batmobile za 21. stoljeće

BMW-ov podsjetnik na legendarni model 3.0 CSL Batmobile iz sedamdesetih godina sa sobom donosi ručni mjenjač i dosad najsnažniji motor sa šest cilindara koji “potpisuje“ M odjel.

Nedavno predstavljen BMW M4 CSL nije dugo bio najsnažniji model iz čuvenog M odjela koji pokreće motor sa šest cilindara, jer je spomenuti odjel u čast ovogodišnjeg obilježavanja svog 50. rođendana (pored prvog karavanskog M3, M4 CSL i novog M2) predstavio i dugo čekani model 3.0 CSL koji je prije sedam godina najavljen atraktivnim konceptom 3.0 CSL Hommage.

BMW-ov podsjetnik na legendarni model 3.0 CSL (E9), čije je trkaće izdanje (s nadimkom Batmobile) sedamdesetih godina 20. stoljeća žarilo i palilo na trkaćim stazama širom svijeta, zasnovan je na verziji M4 CSL, a Bavarci će ga kao “najekskluzivniji M model do sada“ ponuditi u samo 50 primjeraka.

Iza proširene atraktivne karoserije u prepoznatljivim bojama M odjela i s nekolicinom detalja koji podsjećaju na originalni trkaći 3.0 CSL (Competition Sport Lightweight) krije se trolitarski redni 6-cilindarski biturbo motor koji u ovom izdanju razvija 560 konjskih snaga i 550 Nm najvećeg obrtnog momenta, što je za 100 Nm manje od vrijednosti najvećeg obrtnog momenta u modelu M4 CSL, jer je “šestak“ u 3.0 CSL kombinovan s ručnim 6-stepenim mjenjačem kojem bi (prema odgovornima iz M odjela) 650 Nm bilo previše.

Sva snaga ide samo na zadnju osovinu, a pored posebnih 20 i 21-inčnih ojačanih felgi s centralnim pričvršćivanjem matice u standardnoj opremi CSL-a su i karbonsko-keramičke kočnice, M diferencijal, M adaptivni ovjes, karbonska prednja sjedišta, laserska svjetla… Zanimljiva je i bijela glava ručice mjenjača.

BMW će u roku od tri mjeseca 3.0 CSL napraviti u samo 50 numerisanih primjeraka, a nezvanično se spominje da će Batmobile za 21. stoljeće koštati oko 750.000 eura.

Danas objavljeno

Honda kao niko do sada: Na vodonik, ali i na struju

Zeljka

Kineski Xpeng stiže na evropsko tržište sa električnim modelima P7 i G9

Zeljka

Oglasili prodaju „poršea“ vrijednih 148.000 dolara za 18.000

Zeljka

Ostavite komentar