Stevo Penderovski potpisao ulazak u NATO savez - BIGportal.ba
Region Vijesti

Stevo Penderovski potpisao ulazak u NATO savez

Predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski potpisao je Instrument za pristupanje njegove zemlje Sjevernoatlantskom savezu, što predstavlja finalni korak za članstvo u NATO-u.

“Svečano izjavljujem da Republika Sjeverna Makedonija pristupa Sjevernoatlantskom dogovoru i da se obavezuje posvećeno izvršavati i provoditi sve odredbe sadržane u ovom dogovoru”, rekao je Pendarovski nakon potpisivanja Instrumenta za pristupanje NATO-u.

Kako je saopštio kabinet predsjednika Sjeverne Makedonije, on je istakao da je to posljednji politički čin kojim zemlja ulazi u NATO.

“Vrijedilo je što smo se složili, zato što našim budućim generacijama omogućavamo veću stabilnost, sigurnost i prosperitet. Neka nam je sa srećom”, rekao je Pendarovski.

Instrument za pristupanje prethodno je parafirao ministar spoljnih poslova Sjeverne Makedonije Nikola Dimitrov.

“Sa 29 saveznika od sada pa nadalje Sjeverna Makedonija je snažnija i sigurnija nego bilo kada. Sretno otadžbino”, rekao je Dimitrov.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltemberg prethodno je obavijestio Vladu u Skoplju da su sve zemlje članice ratifikovale Protokol za pristupanje Sjeverne Makedonije i pozvao je da se pridruži Alijansi kao 30. članica.

U skladu sa članom 10 Sjevernoatlantskog dogovora Sjeverna Makedonija postaje punopravna članica NATO danom deponovanja pristupnog instrumenta u vladi Sjedinjenih Američkih Država.

Parlament Sjeverne Makedonije 11. februara jednoglasno je ratifikovao Sjevernoatlantski sporazum i to “unaprijed”, prije konačne formalne odluke NATO-a o tome, prije raspuštanja zbog parlamentarnih izbora.

(Agencije)

Danas objavljeno

U kombiju pronađeno 100 kg marihuane, uhapšen muškarac

M.

Podignuta optužnica zbog ugrožavanja bezbjednosti

M.

Nijemci kroje statut ZSO, dokument je tajan; Kako je do toga došlo?

M.

1 Komentar

racic 22 Marta, 2020 at 1:33 pm

U cije ime si ti Stevo Pendarevicu potpisao to sto si potpisao ?
U svoje ime ili u ime naroda Makedonije ?
Ako si potpisao u ime naroda Makedonije kada si dobio saglasnost naroda ?
Koliko stanovnika Makedonije je glasalo za ulazak u Nato ?
Sve kvisling do kvislinga…
od Vardara pa do Triglava…
Pohlepna nemoralna kleptokratska vladajuca bagra, a narod cuti i ceka Bozije cudo.

Odgovori

Ostavite komentar