28. Decembra 2020.

“Šteta”

Big Portal

Međutim, mnogi stanovnici Starog kontinenta nepoverljivi su prema novim vakcinama zbog brzine kojom su testirane i odobrene.

Evropska unija je potpisala ugovore o otkupu više od dve milijarde doza vakcine s nekoliko farmaceutskih kompanija, uključujući Fajzer i Biontek, Modernu i AstraZeneku, s ciljem da svim odraslima iz EU omogući vakcinaciju sledeće godine, prenosi Hina.

Ali istraživanje ukazuje na visok nivo kolebanja zbog vakcina i vakcinacije u zemljama članicama EU, od Francuske do Poljske, čiji su stanovnici navikli da se vakcine razvijaju deset godina ili više, a ne samo nekoliko meseci.

Do sada sprovedeno istraživanje u Poljskoj, zemlji u kojoj je nepoverenje u javne institucije veoma veliko, sugeriše da manje od 40 procenata stanovništva namerava da primi kovid vakcinu. U nedelju se samo polovina medicinskog osoblja prijavila u varšavskoj bolnici gde su stigle prve doze za vakcinaciju.

Grkokatolički episkop bugarski Tihon, iz zemlje u kojoj se 45 procenata stanovništva izjasnilo protiv vakcinacije, a 40 procenata namerava da sačeka da se uveri da nema ozbiljnijih negativnih neželjenih efekata, uporedio je kovid sa dečjom paralizom.

“I sam sam vakcinisan protiv svega protiv čega sam mogao biti vakcinisan“, rekao je vladika novinarima nakon što se vakcinacinisao, a uz njega je stajao bugarski ministar zdravlja.

Podsetio je prisutne na dečiju paralizu, od kojih su se mnogi ozbiljno razboleli pre nego što je vakcina protiv opasne bolesti postala dostupna pedesetih i šezdesetih godina prošlog veka.

“Svi smo se plašili da ne dobijemo dečiju paralizu. A kada se vakcina pojavila, bili smo presrećni. Sada, nažalost, moramo da uverimo ljude u efikasnost i bezbednost vakcine. Šteta”, dodao je Tihon.

Studija IPSOS-a sprovedena u 15 zemalja, čiji su rezultati objavljeni 5. novembra, tada je pokazala da bi, ako bi vakcina bila dostupna, 54 odsto Francuza bilo vakcinisano.

U Italiji i Španiji je ta cifra iznosila 64 odsto, u Velikoj Britaniji 79 odsto, a najveću spremnost za vakcinaciju izrazilo je stanovništvo Kine, 87 odsto.

B92

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare