Šteta od poplava milion maraka - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Šteta od poplava milion maraka

Iz banjalučke Gradske uprave stižu prve procjene štete koju su prouzrokovale poplave u ovom gradu. Gradonačelnik najavljuje pomoć, dok iz opozicije pitaju zašto, nakon katastrofalnih poplava iz 2014. godine, nije urađeno više da se spriječi plavljenje domaćinstava.

Prema prvim grubim procjenama, padavine su u Banjaluci napravile štetu od oko milion konvertibilnih maraka. Štete na objektima zabilježene su u 25 naselja. Tačan broj poplavljenih domaćinstava se još uvijek procjenjuje, a najviše ih je u naseljima Lazarevo, Kuljani i Zalužani. Padavine su prouzrokovale i nekoliko desetina odrona i klizišta, najviše u naseljima Lauš, Priječani i Motike. Gradonačelnik najavljuje pomoć iz gradskog budžeta.

Iz gradske opozicije pozdravljaju pomoć stanovništvu, međutim, upozoravaju da su institucije u prethodnim godinama nedovoljno uradile da zaštite ugroženo stanovištvo. U opoziciji ističu i da su pripadnici Civilne zaštite pozvani da reaguju tek u noći kada je došlo do izlivanja rijeka iz korita, a da prethodno nisu dobili uputstva, niti adekvatnu opremu.

Činjenica je, kaže odbornik Mirna Savić – Banjac, da je došlo do značajnih klimatskih promjena, i da svaka kiša koja pada tri dana, može da izazove poplave, zbog čega je neophodno da nadležni ozbiljnije pristupe preventivnim mjerama u cilju zaštite stanovništva.

BN TV

Danas objavljeno

Zeman: Priznanje nezavisnosti Kosova je greška

M.

Astra Zeneka dozvoljena svim starosnim grupama u Njemačkoj

M.

SAD: Pucnjava u srednjoj školi, ranjene tri osobe

M.

Ostavite komentar