Steroidi uzrok steriliteta - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Steroidi uzrok steriliteta

Paradoks po kojem muškarci umanjuju mogućnost ostvarivanja potomstva zbog nastojanja da izgledaju muževnije, nazvan je Mosman-Pasijevim paradoksom

Paradoks po kojem muškarci umanjuju mogućnost ostvarivanja potomstva zbog nastojanja da izgledaju muževnije, nazvan je Mosman-Pasijevim paradoksom

Paradoks po kojem muškarci umanjuju mogućnost ostvarivanja potomstva zbog nastojanja da izgledaju muževnije, nazvan je Mosman-Pasijevim paradoksom, po naučnicima koji su ga prvi put opisali u stručnoj literaturi.

Profesor na američkom Univerzitetu Braun Džejms Mosman potvrđuje da uzimanje steroida zbog brže izgradnje mišićne mase i lekova protiv ćelavosti, može da prouzrokuje probleme kod parova koji žele decu.

– Steroidi menjaju način na koji se testosteron metabolički razgrađuje u telu. To dokazano može da smanji gubitak kose, ali nuspojave mogu biti erektilna disfunkcija i smanjena plodnost. Primetio sam da su neki muškarci koji dolaze na testiranje plodnosti zaista krupni. Trude se da izgledaju tako, ali u evolutivnom smislu su zapravo veoma slabi jer, bez izuzetka, u njihovom ejakulatu nije bilo spermatozoida – kaže prof. Mosman.

On objašnjava da anabolički steroidi oponašaju delovanje muškog hormona testosterona i koriste se za povećanje i jačanje mišića. Steroidi “varaju” hipofizu tako da testisi rade prebrzo.

– Žlezde reaguju prekidom proizvodnje dva hormona ključna za proizvodnju sperme – FSH i LH. Slična situacija se događa i kod muškaraca koji koriste lekove za sprečavanje opadanja kose – kaže prof. Mosman.

Danas objavljeno

Želite dugu kosu? Evo kako da podstaknite njen rast

D

Koh od riže

D

Med u službi zdravlja i ljepote lica

D

Ostavite komentar