Stellantis priprema kombije na vodonik - BIGportal.ba
Auto-moto Šuška se šuška

Stellantis priprema kombije na vodonik

Nova multinacionalna automobilska grupacija Stellantis saopštila je da će na evropskom tržištu predstaviti porodicu kombija koji će kao gorivo koristiti vodonik.

Modeli će se prodavati pod oznakama Peugeota, Citroena i Opela, a prve isporuke očekuju se već krajem ove godine.

Kombiji bi trebali da imaju autonomiju od oko 400km, a punjenje rezevoara će trajati oko tri minute. Stellantis u saopštenju koristi izraz “hibridni vodonik” kada govori o pogonu ovih modela.

Automotiv njuz (Automotove News) prenosi da sistem koristi tri rezevoara za vodonik pod pritiskom od 700 bar, ali da teretni prostor nije kompromitovan. U opisu pogona navodi se da “male gorivne ćelije napajaju električni motor” i da čitav sistem podseća na već poznate plag-in hibridne tehnologije iz mnogih Stellantisovih modela.

Ukoliko vozilo ostane bez vodinika, može da pređe oko 50km korištenjem samo električne energije zahvaljujući maloj bateriji smeštenoj ispod putničkog segmenta karoserije.

Novi kombiji na vodonik biće zasnovani na postojećim električnim kombijima ovog konglomerata, što značajno smanjuje troškove istraživanja i razvoja modela. Novi pogonski sklop razvijen je u Riselshajmu, a kasnije bi mogao da se nađe i u putničkim modelima.

Stellantis je isporučio 103.644 laka komercijalna vozila u Evropi u prva dva meseca ove godine.

Izvor: Nacionalnaklasa

Danas objavljeno

Uspješno prvo testiranje avionskog motora na vodonik

Vanja A

Kako Beč stimuliše taksi preduzeća da pređu na električna vozila

Vanja A

Bugattijev inženjer dobio ponudu koju nije mogao da odbije

Vanja A

Ostavite komentar