29. Marta 2021.

Stella McCartney kreira odjeću od micelijske kože kako bi podstakla “ljubazniju modnu industriju”

Big Portal

Crno-bijela kombinacija sastoji se od prsluka i hlača izrađenih od recikliranog najlonskog ronilačkog odijela, s pločicama od veganske kože koje daju strukturirani završetak gotovo poput oklopa.

Stella McCartney

Ove su aplikacije napravljene u saradnji sa američkom kompanijom za materijale Bolt Threads, koristeći verziju njene Myce micelijske kože.

Izvorno pokrenut 2018. godine, Mylo se do sada koristio samo za izradu manjih dodataka, poput prototipa McCartney torbe Falabella koja je bila izložena u sklopu izložbe Fashioned From Nature u V&A.

Stella McCartney

Prošle godine su brojne glavne modne kuće, uključujući McCartney, Adidas i matičnu kompaniju Gucci Kering, formirale konzorcij i uložile velike iznose kako bi povećale proizvodnju za masovnu upotrebu.

Kao rezultat ove saradnje, materijal se sada može uzgajati u dijelove koji su dovoljno veliki da se mogu pretvoriti u hlače i dovoljno fleksibilni za upotrebu u odjeći.

“Materijal koji se koristi u ova dva odjevna predmeta ne samo da predstavlja ogroman iskorak u estetici i performansama biomaterijala, već predstavlja i početak uvođenja proizvoda Mylo spremnog za proizvod”, rekao je osnivač Bolt Threads, Dan Widmaier.

“Ovo je opipljiv napredak ka velikoj proizvodnji gdje Mylo može imati značajan pozitivan uticaj na našu planetu.”

Stella McCartney

Micelij je struktura niti koje gljive koriste za rast, slično korijenju drveta, koje se u ovom slučaju hrani organskom biomasom, uključujući piljevinu.

Jednom kada se proširi i poveže u pjenasti sloj, materijal se bere, štavi i boji u istim kožarama koje obično obrađuju životinjsku kožu.

Javni podaci o Mylovom uticaju na okolinu biće dostupni tek kasnije ove godine kada će Bolt Threads provesti potpunu procjenu životnog ciklusa materijala.

Ali kompanija tvrdi da troši manje prirodnih resursa i emituje manje stakleničkih plinova u svojoj proizvodnji nego sintetička i životinjska koža.

Stella McCartney

Za razliku od Hermèsove torbe od micelijske kože, koja će se moći kupiti od kraja 2021. godine, McCartneyeva odjeća Mylo jednokratni su komadi koji se neće masovno proizvoditi, iako se britanska dizajnerka obvezala da će materijal integrisati u buduće kolekcije.

“Ovi rijetki, ekskluzivni komadi utjelovljuju našu zajedničku posvećenost kompaniji Bolt Threads za inovaciju ljubaznije modne industrije – one koja rađanje prekrasnih, luksuznih materijala vidi nasuprot smrti drugih živih bića i planete”, objasnila je McCartney.

Ultra.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare