30. Maja 2019.

Stejt department: Rusija zanemaruje svoje obaveze u oblasti kontrole naoružanja

Big Portal

„Govorili smo i govorimo da Rusija stalno zanemaruje svoje obaveze u oblasti međunarodne bezbednosti i kontrole naoružanja… Zabrinuti smo što oni zanemaruju svoje međunarodne obaveze u vezi sa kontrolom naoružanja“, rekla je portparolka.

Ona je odbila da komentariše ranije tvrdnje američke Vojno-obaveštajne službe da Moskva narušava Sporazum o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih proba, ali je podsetila da je Vašington ranije javno optužio Moskvu za narušavanje Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa.

Ranije je list „Volstrit džurnal“, pozivajući se na načelnika Vojno-obaveštajne službe Pentagona, general-pukovnika Roberta Ešlija Mlađeg izjavio da Sjedinjene Američke Države smatraju da Rusija ne poštuje moratorijum na nuklearne probe, koji bi trebalo da se vrši u skladu sa načelom nulte snage. Moratorijum je predviđen Sporazumom o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih proba.

Sjedinjene Američke Države, za razliku od Rusije, nisu ratifikovale Sporazum o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih proba, ali istovremeno neosnovano optužuju Moskvu za navodno kršenje tog sporazuma.

Razvoj i raspoređivanje nuklearnih punjenja male snage predviđeno je američkom nuklearnom doktrinom koju je usvojio predsednik Donald Tramp. Nuklearno oružje male snage Sjedinjenim Američkim Državama je potrebno kako bi obuzdavale Rusiju i one ne planiraju da snižavaju prag za njegovu upotrebu, izjavio je u maju pomoćnik zamenika direktora Pentagona Dejvid Trahtenberg.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare