"Stavili su nam na granice biološke laboratorije"; "Predsjednik zna" - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

“Stavili su nam na granice biološke laboratorije”; “Predsjednik zna”

Biološke laboratorije, koje finansira Vašington, nalaze se blizu ruskih granica i veliki su rizik, izjavila je direktorka Ruske službe za fitosanitarni nadzor.

Kako kaže Ana Popova za Sputnjik, jedan od elemenata zaštite od njih je projekat “Sanitarni štit”.

“Jedan od bioloških rizika je razvoj sintetičke biologije. Kod nas su i vakcine sastavljene od različitih aminokiselina, simuliraju proteine određenog patogena. Ali na isti način, danas je moguc´e sastaviti patogen. Naravno, rizici su veoma visoki. Razumemo ih zajedno sa kolegama iz drugih resora i protivimo im se”, rekla je Popova u intervjuu za Sputnjik.

Ona je ocenila da je “Sanitarni štit zemlje”, koji se realizuje po nalogu predsednika Rusije Vladimira Putina kao mera za borbu protiv pandemije kovida i sprečavanje sličnih bolesti u buduc´nosti – jedan od elemenata zaštite ruskog stanovništva od takvih pretnji.

“Nažalost, veoma su nam blizu te laboratorije koje imaju pravo da rade sa najopasnijim patogenima. I niko ne zna tačno sa čime oni zapravo tamo rade. Stoga su to, naravno, dodatni rizici o kojima vodimo računa u svom radu i od kojih moramo da zaštitimo stanovništvo Ruske Federacije. To je loša priča, ali ona postoji. I moramo da se štitimo od nje“, naglasila je direktorka Rospotrebnadzora.

Prema njenim rečima, “Sanitarni štit” bi trebalo da bude zajednički sa zemljama Zajednice nezavisnih država (ZND), s obzirom na to da su prostor i mere za borbu protiv infekcija zajednički.

“Imamo nalog predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina da sarađujemo sa kolegama u zemljama ZND kako bismo im pomogli da obnove nekadašnju, ali izgubljenu, istraživačku bazu za rad sa patogenima visokog nivoa opasnosti”, dodala je.

Sputnjik podseća da je sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev je 2019. godine upozorio da su Sjedinjene Američke Države pustile u rad više od 200 bioloških laboratorija širom sveta, uključujuc´i i u zemljama koje su u susedstvu Rusije, kao što su Gruzija, Ukrajina i druge.

Patrušev je prošle godine istakao da američke biološke laboratorije po celom svetu nose realnu opasnost po zdravlje desetine miliona ljudi.

Danas objavljeno

Devetnaest godina od zločina u Goraždevcu

M.

SAD: “Šaljemo vojsku”

M.

Snažan zemljotres pogodio Filipine kod ostrva Mindano

M.

Ostavite komentar