16. Marta 2021.

“Stav EU je jasan”

Big Portal

“Kosovo je identifikovalo integraciju u EU kao svoj strateški prioritet i očekuje se da će delovati u skladu sa ovom opredeljenošću”, navedeno je u saopštenju portparola EU za Tanjug u ponedeljak.

“Stav EU je dobro poznat: u skladu sa rezolucijom 478 Saveta bezbednosti UN iz 1980. godine, koja je pozvala sve članice UN da povuku svoje diplomatske misije u Izraelu iz Jerusalima, sve ambasade država članica EU, kao i Delegacija EU u Izraelu, nalaze se u Tel Avivu”, naveo je dalje portparol EU.

U Briselu ponavljaju da je stav EU o Jerusalimu ”nepromenjen i jasan”, a to je da pregovorima mora naći način za rešavanje statusa tog grada, koga kao prestocnicu vide i Izrael i Palestina.

“U tom kontekstu, svi diplomatski koraci koji bi mogli dovesti u pitanje zajednički stav EU o Jerusalimu, predstavljaju ozbiljnu zabrinutost i žaljenje”, zaključuju u EU.

Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore tzv Kosova saopštilo je re dva dana da je otvorena njihova ambasada Izraelu, sa sedištem u Jerusalimu, kao deo sporazuma postignutog u Vašingtonu u septembru prošle godine.

B92

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare