Statue na dnu mora: Mamac za turiste ili više od toga? - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Statue na dnu mora: Mamac za turiste ili više od toga?

Ostrva Gili u Indoneziji se smatraju nekim od najlepših ostrva na svijetu, a posebno najmanje od njih Gili Meno, koje osim lepote nudi i eko-muzej savršen za ljubitelje ronjenja.

Ovo ostrvo je kao stvoreno za jednostavna uživanja. Bungalovi na plaži od belog peska, hladovina palmi, prozirno čista voda, zanimljiv morski svet, kornjače, korali.

Ako ste pomislili kako ima mnogih mesta s ovakvim opisom, dodajmo još jednu zanimljivost – statue oko ostrva Gili Meno.

Ovo nisu bilo kakve statue i ne nalaze se na uobičajenom mestu, gde bi svako mogao da ih primeti. One se nalaze na četiri metra dubine, i ubrzo su postale prava ronilačka atrakcija.

Ovaj projekat se naziva „Nest“ (skrovište), a započel ga je ekološko letovalište BASK, a statue je izradio britanski skulptor Džejson Dekajres Tejlor, koji je napravio nekoliko podvodnih muzeja na Kanarskim ostrvima, u Meksiku, Grenadi, piše “Mad monkey”.

https://www.instagram.com/p/B1E8YRGIiBz/?utm_source=ig_web_copy_link

Ovaj podvodni muzej nije napravljen da bi bio turistička atrakcija i u njemu se krije dublje značenje. Statue predstavljaju život i njegov neprestani tok i 48 statua prirodne veličine na svoj način predstavljaju upravo to na “morski način”.

Statue su rađene po modelima realnih ljudi, a deluje kao da su u vodi dugo, a ne par godina. Razlog tome je način na koji su napravljene. Potpuno neškodljive za okruženje, od neutralnih materijala koji ne da neće ugroziti morski svet, nego će ga i privući.

Upravo to je razlog iz kojeg statue deluju staro, postale su novi dom za korale i kornjače, kojih ima sve manje zbog ljudske nebrige i izazivanja zagađenja i klimatskih promena, kao i prekomernog ribolova.

Osim što će statue postati novi koralni grebeni i skrovište za morske životinje, stvaraoci projekta se nadaju da će oni koji su uživali u ovom muzeju biti ekološki osvešćeni i da će prenositi drugima važnost brige o prirodi.

Izvor: B92

Danas objavljeno

Da li su PAUCI dobri ili loši za kuću? Mogu da ukažu na OVAJ veliki PROBLEM u domu

Zeljka

Princeza Dajana je uvijek poručivala SPECIFIČNU KAFU: Kako je glasila porudžbina

Zeljka

Morska zvezda ili čovjek? Italijanski drevni grad iz ptičje perspektive

Zeljka

Ostavite komentar