21. Juna 2022.

Startniji od Formule 1: Od nule do 100 km/h za 1,5 s

Big Portal

Britanska kompanija McMurtry Automotive vraća se na “Festival brzine” u Gudvudu, ali ne kao gost, već kao najozbiljniji kandidat za pobedu i obaranje dosadašnjeg rekorda. Sve rečeno zvuči vrlo smelo, ali sa ovim automobilom sve je moguće.

Auto izgleda čudno zbog neobičnih proporcija potenciranih minimalnom dužinom od 3,2 m, ali to je samo jedan detalja na spisku zanimljivosti kojima raspolaže.

Foto: McMurtry Automotive

Ime mu je McMurtry Speirling, a njegov tvorac tvrdi da je startniji i od Bugattija Chiron, i od Rimčeve Nevere, ali i svakog drugog automobila. Speirling je prošle godine debitovao, a sada želi pobedu koja mu se po svemu sudeći smeši.

Osim što raspolaže brutalnom specifičnom snagom od preko 1.000 KS po toni, ovaj auto ima još nešto – ventilatore. Oni ne guraju auto napred, već izvlače vazduh odozdo i obezbeđuju do 2.000 kg potisne sile.

Šta to znači najbolje govori podatak da to ne može postići ni F1 bolid pri 240 km/h. Uostalom, takozvani “fan car” na asfaltu nije viđen oš od 1978. godine kad je Niki Lauda osvojio VN Švedske u Brabhamu BT46B.

A kad su performanse u pitanju, treba znati da ovaj automobil pogonjen strujom do stotke stiže za oko 1,5 sekundi, dok je maksimalna brzina limitirana na 240 km/h.

Podsećamo, britanski EV bolid od svega 1.000 kg ima težak zadatak, a to je biti brži od Volkswagena ID.R koji je dugačkom spisku rekorda 2019. godine pridodao onaj na Guduvu, i to sa nestvarnim vremenom od 39,9 sekundi.

B92.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare