23. Jula 2021.

Staro Gracko, sjećanje na 14 ubijenih žetelaca

Big Portal

Koordinacija srpskih udruženja porodica nestalih, ubijenih i poginulih lica ukazuje da za taj, kao ni za brojne druge zločine koji su nad Srbima organizovano i sistematski izvršili pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova niko nije odgovarao.

Ističe se i da su ohrabreni nekažnjivošću zločina nad Srbima, nošeni mržnjom i nečovečnošću, albanski zločinci i ekstremisti oskrnavili i minirali lokalno groblje na kome su sahranjeni ubijeni srpski žeteoci, kao i spomen ploču sa imenima žrtava.

Podsećajući na ovaj zločin, Srpska koordinacija ukazuje na istorijski neuspeh Unmika, Kfora, Euleksa i vlasti u Prištini da na Kosovu i Metohiji izgrade društvo u kome će postojati elementarna vladavina prava i poštovanje osnovnih ljudskih prava za srpski narod.

I danas, više od 22 godine od ustanovljenja protektorata Ujedinjenih nacija na Kosovu i Metohiji na osnovu Rezolucije SB UN 1244, na ovoj teritoriji vlada “kultura” nekažnjivosti za zločine počinjene nad Srbima, odsustvo poštovanja elementarnih ljudskih prava Srba i odsustvo realnog suočavanja sa prošlošću, navodi se u saopštenju.

Četrnaest žetelaca ubijeno je dok su ubirali letinu. Ubice nisu pronađene, a međunarodno pravosuđe na Kosovu i Metohiji zatvorilo je slučaj.

Zločin se dogodio desetak dana po dolasku međunarodnih vojnika. Staro Gracko je bilo pod kontrolom britanskih vojnika Kfora. Britanski vojnici su izvršili istragu i utvrdili moguće počinioce među Albancima, ali za Unmikove istražioce počinioci su nestali bez traga.

Euleks je nakon što je preuzeo slučaj od Unmika, zatvorio istragu zbog nedostatka dokaza, iako je u istrazi kod jednog od osumnjičenih Albanaca, pronađen pištolj jednog od ubijenih Srba.

Rodbina i članovi porodica ubijenih Srba uzdaju se u Specijalni sud za zločine pripadnika tzv. Oslobodilačke vojske Kosova.

U Starom Grackom od leta 1999. godine i zločina čija se godišnjica obeležava danas, živi upola manje Srba.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare