Starliner kapsula i istorijski korak za istraživanje kosmosa - BIGportal.ba
Nauka i IT Tehnologija

Starliner kapsula i istorijski korak za istraživanje kosmosa

NASA je 22. decembra napravila značajan korak ka budućnosti letjelica za put kroz kosmos, a nakon što se CST-100 Starliner kapsula uspješno prizemljila u Novom Meksiku i tako misiju Orbital Flight Test (OFT) privela kraju.

Tako je Starliner postao prva kapsula napravljena za ljudsku posadu koja se uspešno prizemljila na američko tle, a nakon šatlova koji su svoje misije završili 2011. godine. Sve prethodne kapsule – NASA-ine Apollo i Orion, te SpaceX Crew Dragon – sletele su u okean. Uprkos uspešnom završetku misija Orbital Flight Test nije prošla bez greške, budući da je bilo planirano da potraje osam dana, te da se Starliner spusti i na Internacionalnu svemirsku stanicu, kako bi se pokazalo da je spreman za transport astronauta.

Kapsula je zbog greške u sistemu kružila oko zemlje čitavih 48 sati, da bi se nakon toga vratila na matičnu planetu, tako da do stanice nije ni stigla. To znači da će misija morati da se izvede bar još jednom, a pre nego što se ljudska posada bude ukrcala na Starliner.

Očekuje se da NASA i Boeing sprovedu dodatne analize pre sledećeg leta, a radi se na tome da analize prethodnog leta budu završene krajem januara 2020. godine, što je jedan od preduslova za sledeću misiju. Od uspešnosti misije zavisi i to kada će se Sjedinjene Američke Države osamostaliti i prestati da zavise od ruskih Soyuz raketa kojima se posada trenutno prevozi do Internacionalne svemirske stanice.

Izvor: PCPress/Space.com

Danas objavljeno

Xiaomi Redmi Note 11 serija stiže u Europu 26. januara

Vanja A

Singapur zabranjuje reklame za kriptovalute i promociju u javnosti tvrdeći da je to visoko rizična investicija

Vanja A

Intel Z790 i B760 matične ploče za Raptor Lake CPU 13. generacije su već navedene na EEC-u

Vanja A

Ostavite komentar