3. Februara 2022.

Starinski recept za pečene jabuke punjene orasima i medom

Big Portal

Sastojci:

6 jabuka srednje veličine

1 kašika margarina

1 kašika meda

1 kašika cimeta

120 g mljevenih oraha

Sok jednog limuna

Tostirani lješnjaci, po želji

Za umak od margarina i meda:

2 kašičice margarina

3 kašike meda

Priprema:

Rernu upalite na 200 Celzijevih stepeni i ostavite da se grije. Jabuke operite, odrežite im vrh, izdubite dio gdje su sjemenke pomoću nožića i male kašičice. Isjeckajte meso jabuka koje ste izdubili. U maloj posudi na laganoj vatri zagrijte kašiku margarina pa dodajte sjeckane jabuke, cimet i šećer. Kuhajte dok jabuke ne omekšaju. Potom dodajte limunov sok i mljevene orahe, promiješajte i pustite na vatri još malo, tek toliko da se okusi spoje. Tostirane lješnjake nasjeckajte na komadiće. Na laganoj vatri zagrijte margarin, pustite ga da provrije pa mu dodajte med, miješajte minutu, dvije, pa maknite s vatre. Vrijeme je za punjene jabuka. Svaku jabuku iznutra posipajte s cimetom, a zatim ju napunite nadjevom od oraha do vrha i posipaj tostiranim lješnjacima. Jabuke pecite oko 35 minuta na temperaturi od 180°C do 200°C. Dok su još vruće prelijte ih umakom od vrućeg meda i margarina. Po želji, na vrh stavite veliku kuglicu sladoleda od vanilije!

Izvor: Miss7

(I.J.)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare