"Stariji brat, starija sestra" podrška i prijatelji djeci - BIGportal.ba
Banja Luka

“Stariji brat, starija sestra” podrška i prijatelji djeci

Kroz projekat “Stariji brat, starija sestra”, koji realizuje Dnevni centar za djecu u riziku “Nova generacija” u Banjaluci, volonteri će imati priliku da djeci koja su u stanju socijalne potrebe budu prijatelji, podrška i da zajedno posjećuju razne kulturne i sportske događaje.

Saša Risojević, psiholog i direktor Dnevnog centra za djecu u riziku “Nova generacija”, za “Nezavisne” kaže da su planirali oformiti 16 parova, odnosno po 16 djece i volontera.

“Oni će imati mogućnosti da, pored aktivnosti u Dnevnom centru, izađu vani, prošetaju i da se upoznaju sa gradom te da učestvuju u različitim događajima”, rekao je Risojević.

Prema njegovim riječima, ovaj projekat sprovode više od 10 godina, ali su imali malu pauzu, no sada, ističe on, ponovo rade sa Fondacijom “Stariji brat, starija sestra”.

“Cilj ovog projekta jeste omogućiti djeci priliku za resocijalizaciju, budući da se radi sa djecom koja se nalaze u stanju socijalne potrebe. Ove godine radimo sa djecom koja su korisnici našeg dnevnog centra”, kazao je Risojević.

Dodaje da se svi zainteresovani mogu prijaviti, kao i da je bitno samo da imaju između 20 i 30 godina.

“Volonteri imaju zadatak da se druže sa djecom, da im budu pozitivna sigurnost, neko na koga se dijete može ugledati. Imaće priliku da provedu lijepo i korisno zajedničko vrijeme, gdje će djeca uz volontera moći i prvi put da odu u bioskop, posjete neke kulturne događaje te da uče o našem gradu, kako da se u njemu snalaze, budući da mnoga djeca nemaju priliku za sve to”, istakao je Risojević.

Zadatak volontera je, kako kaže, da volontira 20 sati mjesečno.

“Sve vrijeme će imati podršku socijalnog radnika, tj. koordinatora projekta i psihologa koji će im biti podrška ako imaju neku nedoumicu, odnosno ako ne znaju kako da se postave u određenim situacijama u vezi sa djecom”, rekao je Risojević.

Dodaje da očekuju da će biti dobar odziv volontera te navodi da u “Novoj generaciji” imaju skoro 40 volontera koji svakodnevno dolaze i obavljaju različite aktivnosti.

Poziv za volontiranje u ovom projektu je otvoren, a sve informacije mogu se pronaći na Facebook profilu “Nova generacija”.

Projekat “Stariji brat, starija sestra” trajaće do 30. juna naredne godine.

Nezavisne novine

Danas objavljeno

U Banjaluci rođeno 10 beba

M.

Ove ulice imaće prekide u snabdijevanju vodom

M.

Počela izgradnja škole u banjalučkom naselju Ada

Vanja A

Ostavite komentar