Starije verzije Windowsa dobijaju zakrpu kako bi se sprečili WannaCry napadi - BIGportal.ba
Hardware i software Tehnologija

Starije verzije Windowsa dobijaju zakrpu kako bi se sprečili WannaCry napadi

Microsoft pokušava da spreči nove malware napade u WannaCry stilu, pre nego što se oni pojave. Softverski gigant je objavio ispravku za Remote Desktop Services (ili Terminal Services) ranjivost koja bi mogla omogućiti malwareu da se širi sa računara na računar bez zahtevanja inputa od strane korisnika.

Ranjivost napada Windows 7, Windows Server 2008 R2 i druge verzije platforme. Zanimljivo je da Micreosoft ne želi da rizikuje i u podršku zaštite od novih ranjivosti je uključio čak i Windows XP i Windows Server 2003 koji odavno ne dobijaju podršku od strane kompanije.

Kompanija je istakla da nije primećena zloupotreba pomenute ranjivosti pre objave zakrpe, ali da postoji velika verovatnoća da bi hakeri iskoristili propust sigurnosti koji se ukazao. Neki sistemi, koji imaju Network Level Authentication, sadrže delimičnu odbranu, s obzirom da su potrebne personalne informacije za logovanje pre nego što bi ranjivost mogla da se iskoristi.

Wanna Cry je u prošlosti imao razarajuće delovanje na PC uređaje širom sveta i jasno je zbog čega je Microsoft odlučio da u podršku za zaštitu uključi i starije verzije svog operativnog sistema, koje više ne dobijaju redovnu sigurnosnu zaštitu od kompanije.

Izvor: Engadget

Danas objavljeno

Slike Samsung Galaxy Tab S8 pokazuju okvire, Ultra ima i mali notch

Vanja A

YouTube Music će vam uskoro omogućiti da sačuvate svoj queue kao plejlistu

Vanja A

Nestašica čipova će biti blaža od sledeće godine?

Zeljka

Ostavite komentar