9. Maja 2021.

Stardžon Džonsonu: Nije pitanje da li će biti referenduma, nego kada

Big Portal

Nakon pobjede na četvrtim uzastopnim parlamentarnim izborima Škotske nacionalne partije (SNP), koja se zalaže za nezavisnost Škotske, Džonson je ranije danas pozvao lidere u Velikoj Birtaniji na pregovore o uniji.

Kako je saopšteno iz SNP, Stardžon je u razgovoru ponovila da joj je namjera da obezbijedi narodu Škotske da mogu da biraju svoju budućnost kada se završi kriza izazvana korona virusoim, prenosi Sky news.

Portparol stranke škotske premijerke je naveo da je ona naglasila da joj je neposredan fokus na borbi protiv pandemije i oporavku, kao i da će nova škotska vlada na tome sarađivati sa britanskom vladom “dokle god to bude bilo moguće”.

Stardžon je rekla da su glasovi na izborima dokazali da je drugo glasanje o nezavisnosti Škotske volja zemlje i da će svaki političar iz Londona koji bude stajao na putu biti suočen s demokratskom voljom škotskog naroda.

Veliku Britaniju čine Engleska, Škotska, Vels i Sjeverna Irska, sa delegiranim vladama u posljednje tri nabrojane zemlje.

Lideri su pozvani na samit da razgovaraju o zajedničkim izazovima i o tome kako može da se zajednički radi u narednim mjesecima i godinama kako bi izazovi bili prevaziđeni.

Džonson, kako je ranije danas objavioAP , ima glavno ovlašćenje o dozvoli za održavanje još jednog referenduma o sticanju nezavisnosti Škotske.

U “Daily telegraphu” od subote on je napisao da bi još jedan referendum o nezavisnosti Škotske bio neodgovoran i nepromišljen dok Britanija izlazi iz pandemije.

On uporno tvrdi da je to pitanje riješeno na referendumu 2014. godine na kojem se 55 odsto škotskih glasača izjasnilo da ostane u Velikoj Britaniji, navodi AP

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare