Stanovnici kineskog sela više neće do kuće putovati „nebeskim stepenicama“ - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Stanovnici kineskog sela više neće do kuće putovati „nebeskim stepenicama“

Stanovnici sela smještenog na vrhu litice od preko 800 metara na jugozapadu Kine koji su postali svjetska atrakcija zbog improvizovanih visećih stepenica koje su ih povezivale sa ostatkom svijeta, iseljeni su u novo gradsko naselje. Međutim, ima i onih koji nisu željeli da napuste svoju neobičnu naseobinu.

Selo Atule’er, u kineskoj provinciji Sečuan, postoji već 200 godina a postalo je poznato u celom svetu kada su se 2016. godine pojavile fotografije dece koja se spuštaju liticom nestabilnim stepenicama napravljenim od ratana ili „nebeskim stepenicama“ kako ih nazivaju meštani.

Ove nedelje 84 domaćinstva Atule’era zauvek je ostavilo ove visove za sobom i preselilo se u stambene blokove bliže centru grada okruga Čaoej udaljenog 75 kilometara, izvestila je kineska državna novinska agencija Singhua.

Seljanima su dodeljeni stanovi površine od 25 do sto kvadratnih metara.

„Mnogo sam srećan što sam dobio ovako lep dom. Posle preseljenja moja porodica i ja ćemo konačno moći normalno da živimo. Deci će biti lakše da odlaze u školu, a li lekar će nam biti dostupniji“, kaže jedan od srećnika koji je dobio stan.

Ipak, oko 30 domaćinstava je odlučilo da ostane u selu. Atule’er je poslednjih godina postao prava turistička atrakcija. Samo prošle godine su zahvaljujući posetama preko 100.000 turista uspeli da zarade oko 140.000 dolara. Lokalne vlasti žele da razviju turističku ponudu u ovom kraju te planiraju i izgradnju žičare koja će prevoziti turiste uz liticu.

Izvor: RTS

Danas objavljeno

Adele u novom intervjuu govori o umjetničkom i ličnom preporodu

Vanja A

Ima 52 godine a izgleda kao “avion”: Džej Lo otkrila ključ njene mladolikosti

Vanja A

11 zadivljujućih univerzitetskih biblioteka širom svijeta

Vanja A

Ostavite komentar