15. Novembra 2022.

Stano: U toku jedna od najgorih kriza na KiM

Big Portal

On je ponovio da je u toku jedna od najgorih kriza na KiM još od 2013. godine, te da se Evropska unija trudi da pomogne, ali da ne bi trebalo da ona bude ta koja je najviše zainteresovana za pronalazak rješenja.

Nakon sastanaka ministara spoljnih poslova zemalja članica EU, Žozep Borel, visoki predstavnik EU, na konferenciji za novinare objavio je hitan nastavak dijaloga Beograda i Prištine kako bi se došlo do rješenja do 21. novembra.

Borel je rekao da je ovo najveća kriza od 2013. godine i da je situacija zaista dramatična, te da se mora doći do nekog rješenja.

“Ne smijemo da stignemo do ovog datuma bez dogovora, ili ćemo biti na ivici opasne situacije. Povlačenje Srba iz institucija, napuštanje policije i suda, stvorilo je vakuum na sjevernom Kosovu. U tom vakuumu, najgore može da se dogodi. Obje strane treba da pokažu više fleksibilnosti”, rekao je Borel.

Ana Brnabić, premijerka Srbije, poručila je da Srbi sa Kosova i Metohije ne traže mnogo i istakla da oni samo traže poštovanje Briselskog sporazuma. Dodala je da je saglasna sa Borelom da 21. novembar ne bi trebalo dočekati bez dogovora.

Priština je ranije saopštila da će svi vlasnici automobila na KiM koji od 21. novembra do 21. januara i dalje budu imali srpske registarske oznake biti kažnjeni sa 150 evra.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare