26. Septembra 2022.

Stano: Odnosi sa Rusijom ne mogu da budu “posao kao i obično”

Big Portal

Peter Stano je rekao da je Rusija pokrenula “ilegalnu agresiju na susednu zemlju, kršeći međunarodno pravo i povelju UN”.Peter Stano

Naglasio je da ruske snage “čine zločine protiv građana Ukrajine”, kao i da Moskva planira “dalju eskalaciju kroz mobilizaciju i nezakonite referendume o aneksiji delova ukrajinske teritorije”.

“Ako u takvim okolnostima vidimo da se Ministarstvo spoljnih poslova Srbije dogovora o redovnim konsultacijama, jačajući tako svoje odnose sa Rusijom, to za nas otvara ozbiljna pitanja”, izjavio je Stano.

Portparol EU je ocenio i da da je “Srbija sama odlučila da članstvo u EU proglasi za svoj strateški prioritet”, i da takav izbor podrazumeva usklađivanje sa spoljnom politikom EU.

Ministar Nikola Selaković izjavio je juče da sporazum između Srbije i Rusije kritikuju samo oni koji ga nisu ni pročitali te da on služi samo kao dovoljan izgovor za napad na našu zemlju.

“Taj sporazum potpisuje se od 1996. godine i reč je o tehničkoj stvari, nema konotaciju bezbednosne politike. Reč je o bilateralnim odnosima i multilateralnoj aktivnosti. Vlada je mogla da odbije takav plan, ali u njemu nema ništa sporno, a kritikuju ga oni koji ga nisu ni videli”, poručio je Selaković.

RTS.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare