Stano: Odnosi sa Rusijom ne mogu da budu "posao kao i obično" - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Stano: Odnosi sa Rusijom ne mogu da budu “posao kao i obično”

Evropska unija je jasno stavila do znanja svim partnerskim zemljama, posebno kadidatima za članstvo, da odnosi sa Rusijom u sadašnjim okolnostima ne mogu da budu “posao kao i obično”, izjavio je u Briselu portparol EU Peter Stano, reagujući na nedavno potpisani sporazum između ministarstava spoljnih poslova Srbije i Rusije.

Peter Stano je rekao da je Rusija pokrenula “ilegalnu agresiju na susednu zemlju, kršeći međunarodno pravo i povelju UN”.Peter Stano

Naglasio je da ruske snage “čine zločine protiv građana Ukrajine”, kao i da Moskva planira “dalju eskalaciju kroz mobilizaciju i nezakonite referendume o aneksiji delova ukrajinske teritorije”.

“Ako u takvim okolnostima vidimo da se Ministarstvo spoljnih poslova Srbije dogovora o redovnim konsultacijama, jačajući tako svoje odnose sa Rusijom, to za nas otvara ozbiljna pitanja”, izjavio je Stano.

Portparol EU je ocenio i da da je “Srbija sama odlučila da članstvo u EU proglasi za svoj strateški prioritet”, i da takav izbor podrazumeva usklađivanje sa spoljnom politikom EU.

Ministar Nikola Selaković izjavio je juče da sporazum između Srbije i Rusije kritikuju samo oni koji ga nisu ni pročitali te da on služi samo kao dovoljan izgovor za napad na našu zemlju.

“Taj sporazum potpisuje se od 1996. godine i reč je o tehničkoj stvari, nema konotaciju bezbednosne politike. Reč je o bilateralnim odnosima i multilateralnoj aktivnosti. Vlada je mogla da odbije takav plan, ali u njemu nema ništa sporno, a kritikuju ga oni koji ga nisu ni videli”, poručio je Selaković.

RTS.

Danas objavljeno

Smanjen rizik da Putin upotrijebi nuklearno oružje

M.

U narednim danima moguća nova hapšenja u Njemačkoj

M.

Vučević: Događaji na sjeveru KiM i u Velikoj Hoči poruka da Srbi nisu poželjni

M.

Ostavite komentar