27. Novembra 2021.

Stanivukovićeva nova sistematizacija: U Gradskoj upravi još 70 radnika

Big Portal

U Službenom glasniku je, početkom mjeseca, objavljena nova sistematizacija, odnosno Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta u Gradskoj upravi, pružajući prvi detaljan uvid u novu organizaciju.

Sudeći prema Pravilniku, u Gradskoj upravi novom sistematizacijom predviđaju se radna mjesta za 987 radnika, odnosno za 70 više u odnosu na aktuelnu sistematizaciju.

Istovremeno, sistematizacijom je predviđeno da umjesto sadašnjih 12, u Gradskoj upravi bude 10 odjeljenja. Međutim, uporedo s tim, došlo je do povećanja broja odsjeka unutar odjeljenja, pa je njihov broj sa sadašnjih 33 uvećan na 35.

Organizacija i nazivi promijenjeni su u sljedećim organizacionim jedinicama: Odjeljenje za lokalni ekonomski razvoj i Odjeljenja za privredu integrisani su u jedno odjeljenje, Odjeljenje za kulturu, turizam i socijalnu politiku i Odjeljenje za obrazovanje, zdravstvo, omladinu i sport objedinjeni su u Odjeljenje za društvene djelatnosti, dok su inspekcija i komunalna policija, takođe, integrisani u jedno odjeljenje.

Za razliku od predizbornih najava gradonačelnika Stanivukovića, koji je prethodnu administraciju često kritikovao zbog broja savjetnika, novom organizacijom Gradske uprave predviđen je rast broja stručnih savjetnika, sa sadašnjih 36 na 48.

Takođe, povećan je i broj koordinatora unutar odjeljenja, za koje je gradonačenik tokom predizborne kampanje obećavao da će biti ukinuti. Naime, novom sistematizacijom predviđeno je 51 mjesto za koordinatore, odnosno osam više nego što je to slučaj po aktuelnoj organizaciji.

Sudeći prema novoj sistematizaciji, Banjaluka je uveliko probila limite broja radnika u lokalnoj administraciji koje dozvoljava Zakon o lokalnoj upravi i samoupravi. Prema odredbi ovog zakona, na 1.000 stanovnika može biti zaposleno najviše tri radnika u opštinskoj ili gradskoj upravi. Međutim, zbog viškova sa kojima se suočava veliki broj lokalnih zajednica, primjena ove odredbe odlagana je u više navrata.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare