Stanivuković uvodi nove promjene u gradnji: Nema više odstupanja, izgled zgrada će morati odobriti komisija - BIGportal.ba
Banja Luka

Stanivuković uvodi nove promjene u gradnji: Nema više odstupanja, izgled zgrada će morati odobriti komisija

Da bi se neki objekat izgradio ili nadogradio u užem urbanom području Banjaluke, stručnjaci će ubuduće morati da odobre izgleda fasade, kako bi se spriječili projekti koji su u nedvosmislenom sukobu sa okolnim prostorom.

Gradonačelnik Draško Stanivuković imenovao je komisiju za verifikicaiju idejnih rješenja fasada za izgradnju objekata u obuhvatu posebne i prve zone gradskog građevinskog zemljišta.

Svjedoci smo da su u proteklom periodu određena arhitektonska rješenja objekata čija izgradnja je u toku ili je planirana, nailazila na kritiku prije svega stručne, ali i šire javnosti.

Upravo zbog toga, cilj ove komisije je da u užem urbanom području Banjaluke obezbijedi respekt urbanističkog konteksta šire lokacije i doprinos idejnog projekta u afirmaciji i unapređenju prostornih odnosa, kao i poštovanje zadatih urbanističkih parametara i arhitektonsko oblikovanje koje će adekvatno odgovoriti na zahtjeve lokacije.

Naime, Skupština grada Banjaluka, na sjednici održanoj 13.07.2021. godine, usvojila je Odluku o dopuni Odluke o uređenju prostora i građevinskom zemljištu, kojom je definisano da je za izgradnju novih i dogradnju, nadogradnju i rekonstrukciju postojećih kolektivnih stambenih, kolektivnih stambeno-poslovnih i poslovnih objekata u obuhvatu posebne i prve zone gradskog građevinskog zemljišta, potrebno dostaviti idejno rješenje fasada, koje će prije izdavanja lokacijskih uslova biti predmet verifikacije od strane Komisije koju imenuje gradonačelnik.

Na ovaj način će se spriječiti dalja devastacija prostora prisutna duži vremenski period, ne na način da se u svakom konkretnom slučaju osigura vrhunska arhitektura, već da se u startu spriječe projekti koji su u nedvosmislenom sukobu sa okolnim prostorom i čija bi realizacija napravila nepopravljivu štetu Banjaluci.

Nadamo se da činjenica da će idejni projekti prije izdavanja lokacijskih uslova biti predmet procjene i verifikacije, arhitektama biti podsticaj za pružanje najkvalitetnijeg projektnog rješenja, a investitorima stimulans za raspisivanje konkursa kao načina na koji se dobijaju inventivnija rješenja.

SrpskaInfo

Danas objavljeno

Do Časnog krsta prvi stigao Tomislav Batar, među plivačima i gradonačelnik Stanivuković

M.

Bogojavljenska litija krenula ka Vrbasu: Veliki broj građana se okupio nakon liturgije

M.

Grad pružio značajnu podršku kulturi: Uprkos pandemiji održane brojne manifestacije, događaji i festivali

M.

1 Komentar

deica 28 Jula, 2021 at 11:32 am

Kasno je za to.
Unakazili ste grad sa licnim interesima i napravili zgrade bez ikakvog reda i estetike, bez parkinga, bez zelenih povrsina.
Napravili ste nepopravljivu stetu.
Niko nije odgovarao za te greske.
Tek kada se to desi onda mozete zasluziti nase povjerenje.
DO tada Vam ne vjerujemo nista

Odgovori

Ostavite komentar