6. Oktobra 2021.

Stanivuković najavio realizaciju svog plana: U oktobru počinje isplata podrške porodiljama

Big Portal

Najavio je to gradonačelnik Draško Stanivuković, ali njegovo sprovođenje će zavisiti od toga da li će biti postignut dogovor na relaciji gradska administracija i većina u Skupštini grada.

Podrška porodiljama je tema oko koje se u Banjaluci lome koplja već mjesecima.

Političke opcije koje čine vlast u gradu su svaka za sebe napravile plan kako da im pomognu, ali nijedan nije proveden iz riječi u djelo.

Najava Stanivukovića je prva konkretna naznaka, da bi se to pitanje moglo pokrenuti sa „mrtve tačke“.

Stanivuković je objasnio da se radi o jednoj od mjera, koju je aktuelna administracija predvidjela u sklopu demografske politike.

– U oktobru ćemo početi sa isplatama podrške porodiljama, za svako djete koje dođe na svijet u našem gradu, što je za nas izuzetno značajno. Okvirno će biti isplaćivano nekih deset odsto na platu – rekao je Stanivuković.

Dodao je da su pojedinosti ovog programa definisane u pravilniku, koji je oformila Gradska uprava, a koji će se takođe biti prezentovati javnosti tokom ovog mjeseca.

Iako se čeka prezentacija pravilnika, za sada je poznato da se neće isplaćivati svim porodiljama deset odsto, već da će taj postotak zavisti od visine primanja porodilje.

Isto tako u planu je da se iznosi uplaćuju mjesečno u periodu od jedne godine.

Kako će teći realizacija ovog plana Gradske uprave, zavisiće od druge važne sprege – podrške odbornika.

Da bi se zamišljeno sprovelo, između ostalog je potrebno da se „rezerviše“ novac u gradskoj kasi, a za takav poduhvat je potrebna podrška većine u gradskom parlamentu.

Oni su do sada više puta ponavljali da „žele da se realizuje njihov plan podrške porodiljama, koji je usvojen u prvobitnom budžetu grada”. Naglašavali su da neće pristati na “nikakve postotke”.

Prilikom usvajanja prvobitnog budžeta većina u Skupštini je uložila amandmane, a jedan od njih predviđao je isplatu jednokratne novčane pomoći od 500 KM za porodilje u ovoj godini.

U te svrhe se trebalo izdvojiti oko million KM iz gradske kase. Sa takvim planom se nije slagao Stanivuković, te odbornici koji ga podržavaju.

Oni su tvrdili da se u principu “ne protive mjerama koje trebaju da podrže najranjivije kategorije”, ali da zamisao većine u Skupštini “nije sistemsko rješenje”, već da je cilj da se samo “skine novac sa pojedinih stavki u budžetu”.

Nakon nekoliko sedmica svađe, sredinom aprila je usvojen budžet grada sa stavkom isplate jednokratne novčane pomoći porodiljama.

Time je amandman većine postao sastavni dio budžeta grada, ali isplata ove jednokratne pomoći nije realizovana.

U međuvremenu je gradska administracija napravila svoj plan pomoći porodiljama za koji tvrde da je onaj pravi. Stanivuković je više puta rekao da su “na taj način izašli u susret zahtievima većine u Skupštini grada”.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare