10. Maja 2024.

Standardni doručak zamijenite ovom ukusnom alternativom i smanjite unos suvišnih masti i kalorija

Doručak je ključan za energičan početak dana, ali omiljeni jutarnji obroci mogu biti krivci za povećan nivo holesterola, bez obzira na godine.

Nisu samo jaja na tapetu, već i nekoliko drugih navika u jutarnjoj rutini koje mogu doprineti visokom holesterolu.

Šta bi trebalo izbegavati?

Sendviči sa jajima, sir i slanina ili kobasica mogu biti glavni izvor holesterola, posebno ako se pripremaju na puteru. Napici od kafe takođe mogu biti problematični, posebno ako im dodate punomasno mleko ili slatku pavlaku. Suhomesnati proizvodi, poput ćureće ili pileće šunke, često se smatraju boljom opcijom, ali imaju tek neznatno manje holesterola od svinjskih ili goveđih suvomesnatih proizvoda.

Koje su zdrave zamene?

Mediteranski doručak, obogaćen paradajzom, krastavcem, maslinama i ekstra devičanskim maslinovim uljem, može biti odlična alternativa bogata vitaminima i mineralima. Voće i integralne žitarice poput ovsenih pahuljica i integralnog hleba pružaju zdravu i brzu opciju za doručak. Jogurt je još jedan dobar izbor, posebno običan jogurt sa malo masnoće, koji možete obogatiti svežim voćem, muslijem ili orašastim plodovima za ukusan i hranljiv obrok.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare