Stanari: Uhapšen zbog podmetanja kompjuterskih virusa - BIGportal.ba
Hronika Republika Srpska / BiH Vijesti

Stanari: Uhapšen zbog podmetanja kompjuterskih virusa

Radislav Pejčić iz Stanara uhapšen je okviru međunarodne policijskoj istrazi zbog sumnje da je izvršio krivična djela izrada i unošenje kompjuterskih virusa i pranje novca.

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske, navodeći inicijale osumnjičenog, saopštilo je da je istragom utvrđeno da je osumnjičeni Pejčić zajedno sa drugim osobama sa područja istočne Evrope, unosio kompjuterske viruse oštećenima sa područja Velike Britanije, SAD i drugih zemalja zapadne Evrope i svijeta u svrhu kreiranja mreže zaraženih računara (takozvani Botnet) nakon čega su kontrolisanom upotrebom mreže zaraženih računara vršili napade ( DDoS, Ransomware) s ciljem sticanja protivpravne imovinske koristi.

U saopštenju je navedeno da su policijski službenici Odjeljenja za visokotehnološki kriminalitet Uprave kriminalističke policije MUP-a Republike Srpske sa partnerskim agencijama za sprovođenje zakona iz Velike Britanije realizovali su međunarodnu akciju usmjerenu na lica koja vrše izradu i unošenje kompjuterskih virusa.

  • Nakon višemjesečne istrage u okviru koje su identifikovana lica koja su kreirala maliciozne programe, te ih distribuirali putem specijalizovanih platformi na internetu, uz saglasnost Okružnog javnog tužilaštva u Doboju, a po naredbi Osnovnog suda u Doboju, slobode je lišeno lice R.P. iz Stanara – naveli su u MUP-u Srpske.

Pretresom stambenih i drugih prostorija koje koristi osumnjičeni u Stanarima pronađeno je i oduzeto više komada različitih mobilnih telefona, računara, tablet, više komada prenosnih memorija, SIM kartica različitih telekom operatera iz Evrope i svijeta, uplatnice, isplatnice i evidencije koje se mogu dovesti u vezu sa predmetnim krivičnim dijelima, kao i 37.000 KM u raznim apoenima KM i evra.

U saopštenju iz MUP-a se navodi da je izvršeno i blokiranje bankovnog računa na kojem se nalazi oko 46.000 KM.

Nakon izvršene kriminalističke obrade, uz saglasnost postupajućeg tužioca Okružnog javnog tužilaštva Doboj, lice lišeno slobode je pušteno na slobodu, dok će protiv njega nadležnom tužilaštvu biti podnesen izvještaj o izvršenom krivičnom djelu.

agencije

Danas objavljeno

U Sarajevu dvodnevna sjednica VSTS

M.

UN ne mogu da provjere da li je u pitanju sabotaža na gasovodu Sjeverni tok

M.

Počinje isplata drugog dijela podrške penzionerima

M.

Ostavite komentar