Stanari protestovali zbog planirane gradnje 13-spratnice na mjestu kina "Kozara" - BIGportal.ba
Banja Luka

Stanari protestovali zbog planirane gradnje 13-spratnice na mjestu kina “Kozara”

Otkad je srušena zgrada kina “Kozara” u Banjaluci u Ulici Sime Šolaje, te je na tom mjestu planirana gradnja zgrade koja će imati 13 spratova, stanari okolnih zgrada vode bitku, jer kažu da bi izgradnja ove zgrade ugrozila normalno funkcionisanje stanara u ovoj ulici, a u petak su održali i protest.

Kako kažu, uprkos njihovim žalbama koje još nisu riješene, investitor “Cinema Tower” ipak je poslao bager i oblježio koji dio je potrebno iskopati da bi se proširio put do samog gradilišta.

Kako su nam kazali građani, investitor je prvobitno imao u planu rušenje čitavog drvoreda u Aleji Svetog Save te proširenje saobraćajnice na dvije trake da bi lakše mogao da dođe do samog mjesta gradnje.

Aleksandar Čorni, stanar ove ulice, kazao je za “Nezavisne” da se vodi spor u vezi s građevinskom dozvolom na lokaciji nekadašnjeg kina “Kozara” te da su protiv dozvole podnesene žalbe zajednica etažnih vlasnika i grupe građana koji žive u ovoj ulici.

“Ova grupa građana smatra da je ta građevinska dozvola nezakonita iz dva razloga. Prvi je taj što nije ispoštovana procedura u izboru najboljeg idejnog rješenja, kojim bi se utvrdili vertikalni i horizontalni gabariti na ovoj lokaciji, ta procedura nije ispoštovana jer je građevinska dozvola izdata na osnovu idejnog rješenja koje se svidjelo investitoru”, rekao je Čorni.

Kako je dodao, drugi razlog je taj da se Zakonom o uređenju prostora i građenja predviđa da ako nema definisane spratnosti i gabarita prema regulacionim planom u izgradnju treba da se uključe i vlasnici susjednih parcela i objekata.

“Stanari nisu bili uključeni u postupak i sada imamo situaciju da se vode žalbeni postupci pred Ministarstvom za prostorno uređenje i gradnju, te da se vode tri upravna spora pred Okružnim sudom, a pred Ustavnim sudom se vodi postupak ustavnosti ovog regulacionog plana, zbog svih nedostataka”, rekao je Čorni.

Dodajući da je Gradskoj upravi podnesena prijava za izmjenu Regulacionog plana te da građani koriste zakonom predviđena pravna sredstva da bi zaštitili svoja prava.

S investitorom nismo uspjeli da stupimo u kontakt.

Nezavisne novine

Danas objavljeno

Planirana isključenja elektirčne energije za 11. avgust 2022. godine

Zeljka

Ugostitelji kojima je otežan rad usljed renoviranja dobili novac

M.

Radost u Banjaluci: U jednom danu rođeno 12 beba, više od prosjeka

M.

Ostavite komentar