Stalno ste umorni i cijelo tijelo vas boli? Vjerovatno vam nedostaje ovaj vitamin - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Stalno ste umorni i cijelo tijelo vas boli? Vjerovatno vam nedostaje ovaj vitamin

Ako se budite umorni i slomljeni, vašem organizmu vjerovatno nedostaje vitamin do kojeg je najteže doći prirodnim putem, osim ako slučajno ne živite u nekoj oblasti koja je stalno pod suncem.

Vitamin D, poznat i kao “vitamin sunca”, potpomaže rast kostiju, igra ulogu u rastu ćelija, ublažavanju upala i poboljšanju neuromuskularnih funkcija.

Naučnici tvrde da vitamin D utiče na brojne funkcije u ljudskom organizmu, od ublažavanja respiratornih infekcija i povećanja plodnosti, do smanjenja rizika od raka dojki, pa čak i ublažavanja simptoma multiple skleroze.

Naše telo stvara vitamin D kada se izlaže sunčevim zracima, ali kako nam vremenske prilike ne idu uvek na ruku, pa u tome najčešće uživamo samo od aprila do oktobra, može se dogoditi da nam nedostaje ovaj dragoceni vitamin.

Gojazni ljudi su u rizičnoj grupi jer masti rastvaraju vitamin D, kao i trudnice koje su takođe izložene riziku jer bebe povećavaju potrebu za vitaminima.

Kako da znate da li vam nedostaje vitamin D?

Ako sumnjate da imate problem nedostatka vitamina D na osnovu uočenih simptoma kao što su konstantan umor ili osećaj da vas “celo telo boli”, izvadite krv.

Najbolje vreme za to je zimi, kada je nivo vitamina D u organizmu inače najniži.

Izvor: B92

Danas objavljeno

Povećavaju plodnost, smanjuju holesterol, štite od hroničnih bolesti: Zašto treba jesti kokice?

V.R.

Ljekari su otkrili vrijeme doručka koje će vam produžiti život

V.R.

Najukusniji čokoladni brauni

V.R.

Ostavite komentar