Stalno birate pogrešne partnere? 5 savjeta kako da lakše izaberete onog PRAVOG - BIGportal.ba
Ljubav i seks Magazin

Stalno birate pogrešne partnere? 5 savjeta kako da lakše izaberete onog PRAVOG

Kako da više ne ulazite u toksične odnose i konačno izaberete pravu osobu za sebe

Potreba za srodnom dušom u savremenom dobu može da se stavi u red potreba za hranom ili pićem, a traganje za pravom ljubavi radnja bez koje nema celovitog, kvalitetnog i ispunjenog života.

Tako se dešava da mnogi za svojim potencijalnim saputnikom tragaju često na pogrešnom mestu ili prestaju da tragaju, mireći se sa onim što imaju i što ih okružuje, iako im to nimalo ne odgovara.

Neke osobe imaju tendenciju da iznova i iznova ulaze u odnose koji su za njih na neki način ugrožavajući. Biraju partnere koji su emotivno nestabilni, distancirani, nedostupni, hladni, egoistični, čak i agresivni.

Dobra vest je da to ne mora zauvek da bude tako i da postoji rešenje.

Ove osobe ostaju u odnosima za koje svesno znaju da ih ugrožavaju, kako bi “popravili” one iz detinjstva. U novim odnosima žele da uspeju ono što nisu sa svojim roditeljima – na primer, da pridobiju ljubav osobe koja ih odbija. Na neki način smatraju da će moći da promene osobu sa kojom su i da će osetiti ljubav koju nisu dobili u primarnoj porodici.

Foto: Freepik/drobotdean

Postojanje ugrožavajućih odnosa u primarnoj porodici može dovesti do toga da se osoba na neki način navikne na takve interakcije i da ostvaruje slične odnose kasnije, jer je to obrazac koji joj je poznat i prema tome lakše prihvatajući. Dodatno, osoba može imati uverenje da ne zaslužuje drugačiji “tretman” usled sniženog samopouzdanja, koje je posledica kontinuiranog nipodištavanja i zanemarivanja.

Kada je u primarnoj porodici postojalo iskustvo zanemarivanja, napuštanja, odbacivanja ili čak zlostavljanja, osoba može ponavljati ovakav obrazac u kasnijim odnosima sa partnerom. Međutim, može uraditi sasvim suprotno – pobeći od bilo kakvog vezivanja, plašeći se da se traumatični obrazac ne ponovi. Može težiti i preteranom vezivanju i traženju ljubavi (često bivajući preterano posesivna i ljubomorna), kako bi kompenzovala nedostatak ljubavi u detinjstvu.

Foto: Freepik/shurkin_son

Ovakve traume mogu u interakciji sa strukturom ličnosti da dovedu do nastanka različitih poremećaja ličnosti i u sklopu njih različitih disfunkcionalnih ponašanja – preteranog konzumiranja psihoaktivnih supstanci, samopovređivanja ili agresije prema drugima.

Kako do zdrave ljubavne veze?

1. Prvi korak ka menjanju ovog obrasca ponašanja jeste svest o tome da imate pravo i da možete da ostvarite odnose koji vam prijaju i koje istinski želite.

Foto: Freepik/ halayalex

2. Upoznajte se sa sobom. Napišite na papir šta zapravo volite, a šta ne volite, koje su vaše vrednosti koje poštujete i negujete. Ne padajte u zamku prihvatanja tuđih afiniteta koji vam ne odgovaraju, samo da biste stekli nečiju naklonost. Ličnost je ono što privlači, kao i integritet, dostojanstvo i kongruentnost.

Foto: Freepik/ wayhomestudio

3. Temelj zdravog odnosa sa partnerom leži u emocionalnoj, materijalnoj, egzistencijalnoj i ličnoj samostalnosti. Potrebno je da znamo da možemo sami sebe da izdržavamo, da nam partner nije potreban da bi ispunio mesto oca,majke, braće i sestara, da imamo krov nad glavom i da kontinuirano razvijamo kao ličnost negujući svoje hobije, interesovanja, karijeru.

4. Jako je bitan rad na građenju samopouzdanja i vraćanju sigurnosti u sebe i sopstvene sposobnosti – osoba treba da shvati da to što je drugi odbacuju ili su je odbacivali nije problem njene adekvatnosti, već limitiranosti drugih da pruže bliskost.

Foto/Freepik/ArthurHidden

Emotivni odnos ima za cilj da vas ispuni, poboljša, unapredi, usreći, ali sve se ovo može postići samo ako osoba postoji i mimo tog odnosa. To znači da vam partner nije potreban kao buster samopouzdanja bez kojeg padate u očaj i ne postojite. Ljubav ne treba da boli, niti da bude tragična, već da pleni kontinuitetom i razmenom dobrih osećaja.

Foto: Freepik/lookstudio

5. Potrebno je menjati pogrešna uverenja o tome kako odnos treba da izgleda i razviti veštine da se prihvate i uvaže sopstvene emocije i želje. Odustajanje od starih obrazaca ponašanja, čak i ako su oni ugrožavajući, uvek je težak proces, ali ono što se dobije na kraju zaista je vredno tog napora.

Objektiv

Danas objavljeno

Ukoliko želite ozbiljnu vezu, izbjegavajte muškarce u ovim godinama

Vanja A

Kuća od slatkiša iz bajke o Ivici i Marici ipak postoji, evo kako izgleda

Vanja A

“Sarmagedon”: Burek sa sarmom izazvao buru na društvenim mrežama

Vanja A

Ostavite komentar