Štajnfeld: "Osjećam se kao pobjednica" - BIGportal.ba
Ex Yu

Štajnfeld: “Osjećam se kao pobjednica”

Nakon što se kratko oglasila kada je Više javno tužilaštvo odbacilo njenu prijavu za silovanje protiv Branislava Lečića, Danijela Štajnfeld objasnila je opširnije kako se oseća nakon ove odluke.

U jednoj od mnogih objava, glumica je rekla da je javnosti sada potpuno jasno zašto žrtve ne prijavljuju silovanje ili druge seksualne napade.

“Na nama je da sada konačno razumemo sve razloge ćutanja žrtava koje su svuda oko nas, a koje bi, da ih upitate, negirale sve traume koje su proživele ili ih još uvek proživljavaju, lagale Vas u oči, samo da ne dožive ovo sto sam ja danas doživela”, rekla je Štajnfeld na svojim društvenim mrežama.

Ona naglašava da u ovom slučaju postoje brojni svedoci, uključujući i žrtve, ali i materijalni dokazi koji potvrđuju njenu traumu izazvanu Lečićevim seksualnim nasiljem.

“Moje iskaze je zapisao psiholog i datiraju od dana odmah posle silovanja, počevši od moje prijave Viktimološkom društvu. Priloženi su iskazi prijtelja kojima sam se poverila u prvim satima kad sam preživela i dočepala se slobode. Priloženi su i profesionalni izveštaji kliničkih psihologa iz nekoliko terapeutskih centara koji uključuju i bolničke i univerzitetske timove. Postoji veliki broj dokaza i svedoka o mom lečenju tokom godina u Americi, gde je na prvoj stranici svakog izveštaja, svake istorije bolesti napisano da sam bila silovana 2012. godine”, ukazuje Štajnfeld.

Dodaje da je jedna od kliničkih psihologa žena srpskog porekla i da govori tečan srpski jezik.

“Ona je u svom izveštaju 2014. godine navela da sam bila maltretirana i silovana od strane Branislava Lečića. To je bilo prvi put u Americi da sam rekla njegovo ime. Valjda zato što je ona naša žena pa će znati ko je. Sada se javlilo još devojaka koje su doživele različčite vidove Lečićevog nasilja i čija su svedočenja ponuđena tužilaštvu. Tužilac je odbio da ih sasluša”, navodi ona.

Osvrnula se i na ponašanje tužioca, i zaključila da je tužilaštvo podleglo pritisku nasilnika.

“Ja ne sumnjam da tužilac zna da ja nemam nijedan motiv da lažem ili izmišljam priče o tako strašnoj traumi, najstrašnijem napadu na moje ljudsko biće. Tužilac mi je, u vreme kada sam dostavila gomilu dokaznog materijala, čak i poručio da mi veruje. Jedini zaključak koji mogu da donesem je da je tužilaštvo podleglo pritisku nasilnika i da ga se tužilac boji”, dodala je, pa nastavila:

“Ja moram da naglasim da ja nisam bila ta koja je inicirala ovaj postupak. Tužilaštvo je mene kontaktiralo posle medijskih objava o filmu ‘Zaceli Me’. Tužilaštvo je nedeljama insistiralo da pristupim postupku. Ja sam odbijala, jer nisam smatrala da je moguće išta postići i da sudski postupak u Srbiji može da doprinese mom daljem ili boljem zaceljenju. Na moja odbijanja i rečenicu da mislim da naše pravosuđe nije struktuirano s ciljem da razume žrtvu, tužilac mi je rekao: “Danijela, niste fer'”, objašnjava Štajnfeld.

Navela je kako nikada neće odustati od istine.

“Neću stati zbog svakog ko se guši u ćutanju, za nebrojano onih kojima je ćutanje i trpljenje nasilja danas bezbednije od prijave”, objasnila je Štajnfeld.

Osvrnuvši se i na izjavu Branislava Lečića, koji je juče prokomentarisao da se “ne oseća kao pobednik” zato što mu je “naneta nenadoknadiva šteta”, Štajnfeld je navela da se ona oseća drugačija.

“Takođe, ni meni ne može šteta biti nadoknađena. Ipak, ja se osećam kao pobednica. Usta mi više nisu zapušena. Kako god da okreneš, istina će pobediti”, rekla je ona.

Juče, glumica se prvi put oglasila nakon odluke tužilaštva rekavši da ona “ne mora nikome ništa da dokazuje”.

“Ja želim da žrtve imaju slobodu da prijave nasilje i pravo na podršku. I jedna žrtva je previše, a ima ih nebrojeno. To mora da prestane. I zato ja neću stati”, napisala je Štajnfeld.

Podsetimo, kako je za B92.net juče rečeno u Tužilaštvu, prijava je odbačena, jer nema osnova sumnje.

“Ne postoje osnovi sumnje da je učinjeno navedeno krivično delo, niti bilo koje drugo krivično delo za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti”, rečeno nam je u Tužilaštvu u vezi sa slučajem prijave Štajnfeldove.

Danijela Štajnfeld prvo je u svom dokumentarnom filmu otkrila da je bila žrtva silovanja, a onda je u javnosti iznela tvrdnje da ju je silovao “moćnik iz filmske industrije”. Tek mesecima kasnije je policiji prijavila da ju je 2012. godine silovao stariji kolega – inače poznati glumac Branislav Lečić.

Danas objavljeno

Nataša Bekvalac slavi 42. rođendan, dobila zanimljivu čestitku

Vanja A

Sindi Models objavila fotku sa izabranikom! Pojavila se na vjenčanju u seksi izdanju, a komentari na mrežama se usijali!

V.R.

Udovica Marinka Rokvića podijelila uspomene: „Ponekad je i žrtva odraz ljubavi“

V.R.

Ostavite komentar