Stadion Klagenfurta pretvoren u šumu s 300 stabala (VIDEO) - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Stadion Klagenfurta pretvoren u šumu s 300 stabala (VIDEO)

Stadion austrijskog kluba Klagenfurta privremeno je pretvoren u šumu sa čak 300 stabala.

Švajcarski umjetnik Klaus Litmann transformisao je stadion kapaciteta 30.000 gledatelaca u šumu te je tako ovo sportsko zdanje postalo dio izložbe kojom se odaje počast prirodi. Ovo je ujedno i najveća javna umjetnička instalacija u Austriji, , piše Swissinfo, a prenosi Klix.

Izložba je otvarena 8. septembra i nalazi se na stadionu Vorherze u Klagenfurtu u Austriji blizu granice sa Slovenijom i Italijom.

Inspiracija za izložbu bila je slika austrijskog umjetnika i arhitekte Maksa Peintnera koju je Litmann otkrio prije gotovo 30 godina. Prema njegovim riječima, cilj izložbe je preispitati našu percepciju prirode i zapitati se o njenoj budućnosti. Takođe, cilj je podstaći ljude na razmišljanje o tome da li bi priroda jednog dana mogla da bude prisutna samo u određenim prostorima na način na koji se danas životinje nalaze u zoološkim vrtovima.

Umjetničku instalaciju čini 300 stabala, a neka su teška i do šest tona. Stabla su pažljivo postavljena po terenu pomenutog stadiona, a tu će ostati do kraja oktobra. Posjetioci će vidjeti prirodnu promjenu godišnjih doba, promjenu boje lišća i stvaranje života u šumi.

Nakon završetka izložbe stabla će biti pažljivo presađena na javnu površinu u blizini stadiona te će predstavljati “živu skulpturu”.

Danas objavljeno

Preminuo glumac Piter Skolari

Zeljka

Hrvatski državljani od subote mogu u SAD bez vize

Zeljka

Naga ćerka Majka Džeksona podijelila slike na Instagramu

Zeljka

Ostavite komentar