21. Decembra 2021.

Šta znači trzanje u snu i na šta ono upućuje?

Big Portal

Da li ste se osjetili kao da vas je udarila struja? Ova pojava naziva se hipnički trzaj i jako je česta.

Prema nekim istraživanjima, ona pogađa oko 70 posto svjetske populacije.

Dr Raj Dasgupta, docent kliničke medicine sa Univerziteta Južna Kalifornija, objašnjava da je ovo benigna pojava i nije razlog za zabrinutost, ali bismo trebali povesti računa o svojim navikama koje mogu imati uticaj na pojavu hipničkih trzaja i samim tim na kvalitet sna:

1. Nedostatak sna

Kada je riječ o hipničkim trzajima, nedostatak sna je najčešći uzrok. To može značiti da spavate nedovoljno ili nekvalitetno, odnosno da vaše tijelo ne dostiže dublju REM fazu sna koja je obnavljajuća.

S tim u vezi, jedino što treba uraditi jeste spavati više. Pokušajte minimalno sedam sati i trudite se da uvijek u isto vrijeme odlazite u krevet. Prije spavanja, nemojte koristiti telefon i tablet jer njihovo plavo svjetlo remeti san.

2. Preveliki stres

Mentalni i emocionalni stres također mogu podstaći hipničke trzaje. Isprobajte tehnike opuštanja, meditacije i joge pred spavanje. Nemojte raditi do kasno i nemojte gledati uznemirujuće sadržaje koji vas dodatno mogu opteretiti.

3. Previše kofeina

Stimulansi, poput kofeina i nikotina, takođe su povezani sa hipničkim trzajima, zbog čega je logično ako kao njihovu posljedicu imate nesanicu. Što manje spavate, više kofeina će vam biti potrebno da vas preko dana drži budnima. Ograničite količinu kofeina na najviše tri kafe dnevno.

4. Apneja u snu

Budući da se hipnički trzaji događaju tokom prelaza između budnosti i sna, vjerovatnije je da će se dogoditi ako imate apneju u snu, tj. kratak prestanak disanja u trajanju od nekoliko sekundi.

Nedostatak kiseonika izazvanim ovim poremećajem izaziva stalna buđenja. Apneju teško da možete sami da prepoznate, najbolje je da vam partner u tome pomogne.

Neki od simptoma mogu biti glasno hrkanje, gušenje, pospanost tokom dana, bez obzira na to koliko ste spavali, buđenje sa suhim ustima i bolom u grlu, jutarnja glavobolja. Apneja u snu može biti opasna. Zato obavezno posjetite doktora.

Šta je sindrom nemirnih nogu?

Iako mogu djelovati slično, hipnički trzaji vrlo se razlikuju od stanja poput sindroma nemirnih nogu. Ovaj sindrom nije poremećaj spavanja, ali je poremećaj koji vas sprječava da spavate. Savjet je da prije odlaska u krevet uradite vježbe istezanja.

Šta je s trzanjem tokom spavanja?

Druga vrsta trzanja ili pokreta koje biste mogli osjetiti naziva se periodični poremećaj pokreta udova. Oni se događaju noću i obično zahvataju noge. Trzanje nogu nije opasno, ali vas takođe može probuditi i poremetiti san, prenosi oslobođenje.ba

Glassrpske.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare