31. Januara 2020.

Šta znači odluka SZO o proglašenju vanredne situacije

Big Portal

Svetska zdravstvena organizacija proglasila je vanrednu situaciju na globalnom nivou, nakon što se broj slučajeva obolelih od koronavirusa za nedelju dana više nego deset puta povećao.

SZO je saopštila da hitna situacija na globalnom nivou predstavlja “vanredni događaj”, što znači da predstavlja rizik po druge zemlje i zahteva koordinisan međunarodni odgovor.

Stručnjaci navode da posebno zabrinjavaju slučajevi prenošenja virusa sa čoveka na čoveka u zemljama izvan Kine, jer oni nagoveštavaju da postoji veća mogućnost za dalje širenje virusa.

Proglašenje vanredne situacije na globalnom planu pokreće preporuke svim zemljama. Ono je usmereno na sprečavanje ili smanjenju širenja virusa preko granice, uz izbegavanje nepotrebnog mešanja u trgovinu i putovanja.

AP navodi da proglašenje vanredne situacije obično podrazumeva da će se u sprečavanje širenja virusa uložiti više novca i resursa, ali bi moglo da navede vlade zemalja da ograniče putovanja i trgovinu sa pogođenim zemljama.

Ova odluka takođe nameće zemljama strože kriterijume u prijavljivanju slučajeva zaraze.

Generalni direktor SZO Tedros Adan Gebrejesus saopštio je odluku nakon sastanka sa odborom za vanredne situacije SZO, nezavisnim panelom stručnjaka, usled sve većeg broja dokaza o širenju virusa u 18 zemalja.

“Glavni razlog za ovo proglašenje nije ono što se dešava u Kini nego u drugim zemljama”, rekao je Gebrejesus na konferenciji za novinare u Ženevi.

On je dodao da postoji zabrinutost da će se virus širiti u zemljama sa slabijim zdravstvenim sistemom.

Do sada je od posledica koronavirusa umrlo 170, a inficirano više od 7.800 ljudi.

Zabeleženo je 98 slučajeva virusa izvan Kine, uključujući osam slučajeva prenosa sa čoveka na čoveka u četiri države – Nemačkoj, Japanu, Vijetnamu i Sjedinjenim Američkim Državama.

Kineski i američki naučnici rade na razvoju vakcine protiv koronavirusa. Ako sve bude išlo po planu, vakcina na njudima može da bude testirana za tri meseca.

Kina je o prvim slučajevima zaraze koronavirusom Svetsku zdravstvenu organizaciju obavestila krajem decembra.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare