14. Novembra 2022.

Šta znače bijele mrlje na noktima? U ovom slučaju bi trebalo da se obratite doktoru

Big Portal

Kao i vaša kosa i koža, i nokti se vremenom menjaju. Nokti su napravljeni od proteina poznatog kao alfa-keratin koji deluje kao polimer da bi obezbedio zaštitni sloj za kožu ispod.

Ako se desi da jedna od tih promena budu bele tačke, to bi mogao da bude zank da su vam nokti “preopterećeni”.

Šta su bele tačke na noktima?

– Bele mrlje su definisane naslagama keratina na ploči nokta – objašnjava Pol Džerod Frank, poznati kozmetički dermatolog iz NJujorka za Real Simple.

Suprotno popularnom mišljenju, verovatno nije u pitanju nedostatak kalcijuma.

– Bele tačke na noktima su tipično znak oštećenja ležišta nokta zbog suvoće ili traume – kaže dr Frank.

LJudi koji grickaju nokte skloni su da dobiju ove bele mrlje, kao i oni koji često imaju gel manikir koji ako se kontinuirano radi može da ošteti nokat.  Veoma retko će bele tačkice biti nedostatak određenih minerala kao što su cink i kalcijum. On dodaje da neke bele mrlje mogu biti uzrokovane autozomnim genom koji je nasleđen, dok druge mogu ukazivati na gljivičnu infekciju ili alergijsku reakciju na sastojke akrila ili gela za manikir. Ovo poslednje će verovatno izgledati kao “razbacane” bele tačke, dok bi trauma trebalo da bude jedno koncentrisano mesto.

Kako možete da sprečite bele mrlje na noktima?

Da bi nokti bili čisti, dr Frenk predlaže da ih održavate hidriranima, izbegavajte grickanje i druga štetna ponašanja i pravite pauzu između manikira, posebno onih koji uključuju struganje, gelove i akrile.

Kada treba tražiti medicinsku pomoć?

Ako su vaše bele tačke retke i povezane su sa povredom noktiju, nema potrebe da se obratite lekaru. Međutim, ako je uzrok nepoznat i bele tačke se pogoršavaju, dr Frank predlaže da posetite dermatologa koji vam može pomoći da procenite da li bi to moglo biti posledica genetskog ili drugog stanja i propisati vam personalizovani plan lečenja.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare