11. Maja 2022.

Šta učiniti kada pronađete krpelja na sebi

Big Portal

Dolazak toplijeg vremena znači i dolazak krpelja. U želji da provedete prekrasan dan u prirodi poduzeli ste sve mjere predostrožnosti (odjeća dugih rukava, repelenti, zaštita za kućnog ljubimca…), ali povratak u porodično gnijezdo ne znači da je opasnost prošla. Koliko god da ste bili oprezni, postoji mogućnost da niste izbjegli njegov ugriz, piše Ordinacija.

Po povratku kući provjerite kosu svih članova porodice i krzno ljubimca, a ako ste ga ipak pronašli na koži, vašoj ili djetetovoj, ovo su najvažnije stvari koje morate napraviti.

Ne premazivati uljem

Ako ste uočili krpelja u koži važno ga je ukloniti što prije – rizik od infekcije je veći što je krpelj duže pričvršćen. Lakše ga je odstraniti u prvih nekoliko sati nakon uboda.

Odmah ga treba izvaditi pincetom. Uhvatite ga što bliže glavici, uz kožu i laganim povlačenjem izvucite iz kože. Nemojte ničim premazivati krpelja (alkoholom, kremom, uljem, lakom za nokte, petrolejem i sl.) ili ′paliti′ plamenom, krpelja ne povlačite naglo, jer se time uzrokuje njegovo grčenje i pojačano izlučivanje veće količine sekreta i uzročnika bolesti u ljudsko tijelo ako je krpelj zaražen, pa se na taj način lakše prenese zaraza. U apotekama se mogu nabaviti pincete za uklanjanje krpelja, ali ako niste sigurni kako ga ukloniti ili ga niste uspjeli ukloniti u potpunosti, otiđite ljekaru.

Tuširanje neće pomoći

Tuširanje jakim mlazom vode vjerojatno je prva stvar koju ćete intuitivno napraviti učini li vam se da vam krpelj gmiže po koži. Ovo je dobra odluka ako zaista imate krpelja koji još uvijek traži najbolje mjesto na vašem tijelu na koje će se uhvatiti. Ako se već prije uhvatio, tuširanje neće pomoći.

Kupaonica je idealno mjesto na kojem možete obaviti pregled kože sumnjate li na krpelja. Uzmite ručno ogledalo i pregledajte svaki centimetar kože – od pregiba među nožnim prstima, preko pupka pa sve do mjesta na tijelu koja nikada nisu vidjela svjetlo dana.

Na žalost, još uvijek niste izvan opasnosti čak i ako analiza krvi pokaže da ste negativni na uzročnika Lajmske bolesti. Ako imate simptome koji se podudaraju s onima Lajmske bolesti trebali biste potražiti drugo mišljenje. Lajmsku bolest nije jednostavno dijagnosticirati jer se uobičajeni simptomi, poput glavobolje, bolova u zglobovima i zamagljenog vida, lako mogu zamijeniti sa simptomima gripe ili neke druge infekcije. S druge strane, osip karakterističan za Lajmsku bolest pojavljuje se u manje od polovine slučajeva zaraženih osoba.

Ne gnječite krpelja

Mogli biste se zaraziti tokom ovog postupka jer se javlja pojačano izlučivanje veće količine sekreta.

Većina ljudi ne osjeti da ih je ugrizao krpelj, a to možemo ′zahvaliti′ njihovoj slini koja djeluje kao blagi anestetik. Možda ćete čak i uspjeti detektovati da vas je ugrizao odrasli krpelj, ali kad vas ugrize onaj veličine sitnog zrnca maka to ćete vjerojatno previdjeti. To minijaturno stvorenje ostaće na vašem tijelu i hraniti se danima.

Kako se zaštititi

Postoji nekoliko važnih savjeta, krpelji najčešće vrebaju u grmlju i visokoj travi, pa koristite šire i prohodnije staze. Za boravka u prirodi preporučuje se odjeća dugih rukava i nogavica, izrađena od glatkih materijala za koje se krpelji teže prihvate. Takođe je poželjno da odjeća bude svjetlija kako bi krpelji bili uočljiviji. Pomažu i sredstva za odbijanje insekata (repelenti), ali budite svjesni da ne pružaju potpunu zaštitu. Repelenti ne djeluju prema načelu ′što više, to bolje′ pa se pridržavajte uputa za uporabu. Nema smisla nanositi ih u prekomjernim količinama ili ispod odjeće, nego samo na otkrivene dijelove tijela.

Nezavisne.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare